Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Kis Jézuska
Pipacs  si.
Bevezetik a vallásoktatást az orosz iskolákba
2009-07-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Szeptembertől 18 orosz régió 12 ezer iskolájába bevezetik a vallásoktatást. Az új törvény 2012-től egész Oroszországban – 256 ezer diák számára lehetővé teszi az órák látogatását. A hírt július 22-én Dimitrij Medvegyev jelentette be.
Ezzel véglegesen eltűnik az „ateista állam” utópiája, amely a Szovjetunióban 1917-ben kezdődött a vörös forradalommal. Az orosz elnök elődje, Vlagyimir Putyin már 2006-ban igent mondott a II. Alekszij pátriárka által vezetett ortodox egyház kérésére, aki hangsúlyozta, hogy minden orosz diáknak ismernie kell az orosz kultúrát, az ortodoxia alapvető tanítását, és kötelezővé tette négy megyében az ortodox vallás tanítását.

Az új rendelkezés az ortodox, a muzulmán, a zsidó és a buddhista vallásoktatásra ad lehetőséget. Putyin tízezer ortodox vallásoktató kiképzését tervezte 2010-re. Medvegyev viszont kiterjesztette az említett négy vallásra. A vallásórák fakultatívok lesznek. Az ateisták számára összehasonlító vallástörténetet terveznek. A Kreml elfogadta a pátriárkának azt a kérését is, hogy a kaszárnyákban legyenek tábori lelkészek. Putyin elnök ortodox pópákra bízta volna a vallásoktatást, Medvegyev viszont világi tanárokra.

Emlékeztetünk arra, hogy a 20-as és 30-as évek bolsevista vallásüldözése során lerombolták a templomokat, elkobozták az egyházi javakat, üldözték a hívőket. 1994-ben már Jelcin Szentpéterváron felszámolta az „ateizmus múzeumát”, amelyet a „Kazáni Miasszonyunk” székesegyházban rendeztek be, és megnyitotta a templomokat. 1999-ben újjáépítették Moszkvában az Üdvözítő székesegyházát, amelyet Sztálin romboltatott le. Ez az újjáépítés is az ortodoxia újjászületését jelzi.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép