Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Karácsonyi öröm
Lisieux-i Kis Szent Teréz ereklyéi
Tarcisio Bertone bíboros államtitkár előadása XVI. Benedek új enciklikájáról az olasz szenátusban
2009-07-29 Forrás: Vatikáni Rádió
A találkozóra a szenátus kívánságára került sor kedden délben a Santa Maria sopra Minerva kolostor káptalani termében. A bíboros bevezetőjében részletesen magyarázta a „caritas in veritate” szóösszetételt, a szeret és az igazság fogalmának jelentését és szoros kapcsolatát, amely gondolat gyakran visszatér a „Caritas in veritate” kezdetű körlevélben.
Utána előadása első fejezetében rávilágított arra, hogy a pápai üzenet igyekszik túlhaladni a gazdasági és a társadalmi szféra közötti dichotómiát, a két terület szétválasztását. Az egyház szociális tanítása éppen a személy központi szerepe, a szolidaritás, a szubszidiaritás, a közjó alapelveit alkalmazza a gazdasági életre, ahol a nyereség, a verseny, a piac törvényei érvényesülnek.

Bertone bíboros előadása következő részében rámutatott az enciklika egyik lényeges új témájára. Ha a fejlődés igazán emberi akar lenni, helyet kell hagynia az ingyenességnek, a testvériségnek és a szolidaritásnak. A közjó keresését, a személyek és a népek közötti kapcsolatokat a kommúnió, szeretetközösség eszményének kellene irányítania. A bíboros a következőkben megvilágította, hogy az enciklika szerint mit jelent a gyakorlatban, a gazdasági tevékenységben és a kultúrában az ingyenesség, az ajándékozás. Tehát az igazságosság javai mellett ott vannak az ingyenesség javai, vagyis nem igazán emberi az a társadalom, amely csupán az igazságosság javaira korlátozódik.

Az előadás negyedik részében a bíboros bemutatta az enciklika elemzését a jelenlegi globális erkölcsi válságról, a pénzvilág és a fogyasztási javak termelésének viszonyáról, bemutatta a mai kultúrában is népszerűsített „hatékonyság-ethosz”-t, amely végső kritériuma és igazolása lett a gazdasági valóságnak. Szólt az államok új szerepéről is. Végül Bertone bíboros államtitkár Ratzinger bíboros 2004-ben éppen a szenátus könyvtárában elmondott beszédét idézte, amely erről a témáról szólt: „Európa spirituális alapjai tegnap, ma és holnap”, és rávilágított a válságból kivezető útra, amelyet az enciklika minden jóakartú embernek felkínál.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép