Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

El Greco festménye
Szent Rita
Megszűnik a Nyugati Magyar Pax Romana Mozgalom
2009-08-01 Forrás: Magyar Kurír
A nyugati országokra kiterjedő Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom, KMÉM – Pax Romana 62 éves fennállása után beszünteti szervezeti működését, Münchenben bejegyzett egyesületét pedig feloszlatja.
A KMÉM az 1947-ben a kommunista önkény által betiltott magyarországi Katolikus Diákszövetség (KDSZ) utódjaként az 1921 óta Pax Romana néven működő nemzetközi katolikus egyetemista, majd az 1947-ben alakult, világszerte működő nemzetközi értelmiségi mozgalom, teljes nevén Mouvement International des Intellectuels Catholiques – MIIC, magyar tagszervezete volt.

Az 1947-ben Münchenben megalakult Külföldi Katolikus Magyar Diákszövetség (KKMDSZ), később KMÉM – Pax Romana néven a nyugati államokban élő emigráns magyarság egyik legismertebb értelmiségi tömörülése lett. Fő célja volt a magyar és keresztény kultúra ápolása mellett az ökumenizmus és a II. Vatikáni Zsinat szellemének terjesztése.

A KMÉM alapszabályának értelmében mindenekelőtt helyi csoportjaiban élt. Egykor húsznál is több ilyen működött Európában és Amerikában, tagjaik száma az 1600-at is meghaladta. Ezek számos helyi és regionális találkozót, valamint egyetemi napokat, lelkigyakorlatokat rendeztek, a központ pedig közös rendezvényként a KKMDSZ hét konferenciájával együtt 44, köztük öt ökumenikus nemzetközi magyar kongresszust szervezett.

A KMÉM szervezeti feloszlásának fő oka kettős: Egyrészt 1991-ben a Győrben tartott kongresszussal a KMÉM (önállóságát megtartva) mint mozgalom hazatért. Most már a Magyar Pax Romana folytatja hazai körülményeknek megfelelő munkásságát. Másrészt viszont a Nyugaton beilleszkedett emigrációs életforma a hazából való kizártság megszűntével szervezeti életének egyik fő motívumát is elvesztette. Amíg lesz rá igény, addig a helyi csoportok (Bécs, Eindhoven, Innsbruck, München és Toronto) folytatják közösségi életüket a Pax Romana szellemében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép