Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
8 felhasználó online
0 tag, 8 vendégKépek a galériából

Mariazelli Bazilika.
Bugyi katolikus templom
Ökumenikus nagytalálkozó lesz a magyar nyelvért Szegeden
2009-08-01 Forrás: Felvidék.ma
Pünkösdváró Európa címmel a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán Kárpát-medencei ökumenikus nagytalálkozót szerveznek a magyar nyelvért augusztus 30-án Szegeden - jelentette be Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök és Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő pénteken a Tisza-parti városban.
"A szlovákiai államnyelvtörvény elleni tiltakozás számunkra nem politikai, konjunkturális kérdés, még kevésbé opcionális pártügy, hanem erkölcsi kérdés" - mondta a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón Tőkés László.

Az egyházaknak erkölcsi kötelességük felemelni szavukat az igazságtalanság, a jogfosztás ellen, híveik védelmében, testvéreik érdekében - hangsúlyozta az EP-képviselő, aki kijelentette: anyanyelve használata miatt egy embertársunkat sem sújthatnak anyagi büntetéssel. Hittestvéreinknek Szlovákiában joguk van anyanyelvükön hallgatni a prédikációt, joguk van a magyar nyelvű lelkipásztorokhoz - jelentette ki Tőkés László.

A képviselő szerint hiba volna aktualitása okán csupán a felvidéki magyarság helyzetével foglalkozni, szót kell ejteni a kárpátaljai tanügyi törvényről, a délvidéki magyarverésekről éppúgy, ahogy a bulgáriai török vagy a görögországi makedón kisebbséget sújtó korlátozásokról.

A találkozón már jelezte részvételét a katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius egyház számos anyaországi és határon túli vezetője, valamint több külhoni magyar szervezet irányítója. Szegedre várják a tizenkilenc Kárpát-medencei magyar néppárti európai parlamenti képviselőt - köztük Schmitt Pált, az EP-alelnökét -, valamint a magyarországi szlovák kisebbség képviselőit.

Kiss-Rigó László, a rendezvény házigazdája elmondta: a találkozó célja elsősorban "nem a politikai jellegű tiltakozás, hanem a keresztény szolidaritásról tanúságot tevő szóemelés".

A találkozó helyszínéül azért Szegedet választották, mert az egyházmegyében élnek kisebbségek - köztük például Békéscsabán, Tótkomlóson és Gyulán jelentős számban szlovákok -, valamint történelmi sajátosság, hogy az egyházmegye egykori területén jelenleg három ország osztozik - közölte a püspök.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép