Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Róma.  Krisztus (Michelangelo korai szobra).  Topor Márta
Péter és Júdás
A papok eszményképei lehetnek az augusztus első hetében ünnepelt szentek
2009-08-04 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek vasárnap délben Castel Gandolfo-ban köszöntötte látogatóit, a világ minden részéről érkezett zarándokokat, akik a nyaraló udvarán és az előtte lévő téren gyülekeztek. A Mária-ima előtt mondott beszédében emlékeztetett az észak-olasz Val d’Aostában töltött kéthetes pihenőjére, amikor kis balesete történt: jobb csuklója törése.
Ezután a Papság éve alkalmából az augusztus első hetében ünnepelt szentek példáját idézte fel, akik a papok eszményképei lehetnek lelkiségükkel, odaadó apostoli szolgálatukkal.

Szombaton Liguori Szent Alfonz püspökre, az erkölcsteológia doktorára emlékezett a liturgia, most vasárnap pedig Assisi Szent Ferencre, aki égő szeretettel szolgálta a lelkek üdvösségét: most van a porciunkulai búcsú napja. Szent Ferenc 1216-ban nyerte el az engedélyt III. Honorius pápától, hogy augusztus elseje déltől másodikán éjfélig a szokásos feltételek mellett teljes búcsút lehet nyerni meglátogatva egy ferences vagy plébániatemplomot. Augusztus 4-én van Vianney Szent János ünnepe: a pápa éppen az ő halálának 150. évfordulója alkalmából hirdette meg a Papság évét. Az alázatos arsi plébános példaképe minden papnak.

A Szentatya jelezte, hogy a szerdai általános kihallgatás katekézisében majd róla beszél. Augusztus 7-én Szent Kajetán, aug. 8-án pedig Szent Domonkos liturgikus ünnepe lesz. Az előbbi azt hangsúlyozta, hogy nem érzelmekkel, hanem tettekkel kifejezett szeretettel tisztulhatunk meg, Szent Domonkosról pedig ezt írták: „megnyitotta száját, hogy az imában Istennel beszéljen és Istenről prédikáljon.” – Végül XVI. Benedek emlékeztetett arra, hogy augusztus 6-án éppen itt, Castel Gandolfo-ban hunyt el a nagy VI. Pál pápa: „Élete, amely mélyen papi volt és gazdag emberségben, ajándék marad az egyházban, amelyért hálát kell adnunk Istennek.”
Az Úrangyala és az áldás után a pápa a nagy nyelveken köszöntötte látogatóit. A Szentatyát a Szent Péter téren is egy nagy képernyőn láthatták és hallhatták a zarándokok.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép