Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet (A)
José de Ribera: Szent Sebestyén
Az igazi Imre
2008-11-05 Forrás: Katolikus Egyház
A magyar ifjúság védőszentje születésének ezredik évfordulójához kapcsolódóan jelent meg a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiadásában a Szent Imre 1000 éve tanulmánykötet. A kiadvány – az azonos címen nagy sikerrel megrendezett kiállításhoz hasonlóan – elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Bizottságának Opus mirabile 2007-díját ez év októberében.
A székesfehérvári Szent Imre-év fontos célkitűzése volt, hogy a fiatalon meghalt herceg alakját megszabadítsa azoktól a kliséktől, amelyeket a későbbi századok aggattak rá: ne életidegen, saját korától elrugaszkodott, légies szentet lássanak benne, hanem azt a művelt fiatalembert, aki jártas a fegyverviselésben, készült az uralkodásra, és mélységes hittel Istenre hagyatkozik.

A kötet alapját a 2007 márciusában Székesfehérváron megrendezett tudományos konferencia előadásai adják, melyek Szent Imre alakjának és tiszteletének változásait mutatták be az évszázadok folyamán. A szerkesztők – Kerny Terézia és Smohay András – ezt az anyagot egészítették ki újabb kutatási eredmények, eddig ismeretlen adatok és dokumentumok közreadásával, így értékes tanulmányokat olvashatunk a magyar szentek fogalmának alakulásáról a XV–XVII. században, ábrázolásukról román ortodox templomokban, Szent Imre alakjáról a magyar zenetörténetben és a kortárs művészetben. Külön fejezet foglalkozik Imre herceg emlékműveinek sorsával.

A tanulmányokat követő színes illusztrációk nem csupán a kiállításon szereplő műveket foglalják magukban, hanem azokat az alkotásokat is, amelyek helyhiány vagy más okok miatt a tárlaton nem szerepeltek, de kultusztörténeti és művészettörténeti szempontból jelentősek. A fényképeket térkép és jegyzék követi azon Kárpát-medencei településeket feltüntetve, ahol a XI. századtól napjainkig Szent Imre tiszteletére templomot vagy kápolnát emeltek. A kézirat lezárásáig azonosítatlan, az évszázadok viharaiban elpusztult templomokat külön felsorolás tartalmazza. A függelékben a katalógus összesítő jegyzéke, válogatott bibliográfia, a tanulmányokhoz személy- és helységnévmutató található.

A kötetet DVD-melléklete eddig egyedülálló gazdagságú, teljességre törekvő adattárat tartalmaz Szent Imre középkori emlékeiről. Az ezernél több fényképfelvételt, tíz filmet, valamint hangzóanyagokat és kiváló szerzők írásait tartalmazó digitális katalógus az oktatásban és a múzeumpedagógiában segédanyagként is hasznosítható. Az egymást kiegészítő, de önálló egységet alkotó kiadványok kizárólag a Barátok Boltjában vásárolhatók és rendelhetők meg (8000 Székesfehérvár, Városház tér 4.; e-mail: baratokboltja@szfvar.katolikus.hu).
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép