Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

pápa
Szt. István és Gizella.  Topor M.
Bevezetik a vallásoktatást az orosz iskolákban
2009-08-04 Forrás: Erdély.ma
Dimitrij Medvegyev július 22-i bejelentése alapján a szeptembertől érvénybe lépő rendelkezés 18 orosz régió 12 ezer iskoláját érinti. Az új törvény 2012-től egész Oroszországban 256 ezer diák számára lehetővé teszi a vallásórák látogatását.
Ezzel véglegesen eltűnik az „ateista állam” utópiája, amely a Szovjetunióban 1917-ben kezdődött a vörös forradalommal – hangsúlyozta Dimitrij Medvegyev. Az orosz elnök elődje, Vlagyimir Putyin már 2006-ban igent mondott a II. Alekszij pátriárka által vezetett ortodox egyház kérésére, aki hangsúlyozta, hogy minden orosz diáknak ismernie kell az orosz kultúrát, az ortodoxia alapvető tanítását, és négy megyében kötelezővé tette az ortodox vallás tanítását.

Az új rendelkezés az ortodox, a muzulmán, a zsidó és a buddhista vallásoktatásra ad lehetőséget. Putyin tízezer ortodox vallásoktató kiképzését tervezte 2010-re. Medvegyev viszont kiterjesztette az említett négy vallásra. A vallásórák fakultatívok lesznek. Az ateisták számára összehasonlító vallástörténetet terveznek. A Kreml elfogadta a pátriárkának azon kérését is, hogy a katonaságban legyenek tábori lelkészek. Putyin elnök ortodox pópákra bízta volna a vallásoktatást, Medvegyev azonban világi tanárokra.

A 20-as és 30-as évek bolsevista vallásüldözései során lerombolták a templomokat, elkobozták az egyházi javakat, üldözték a hívőket. 1994-ben már Jelcin Szentpéterváron felszámolta az „ateizmus múzeumát”, amelyet a kazáni Miasszonyunk-székesegyházban rendeztek be, és megnyitotta a templomokat. 1999-ben újjáépítették Moszkvában az Üdvözítő-székesegyházat, amelyet Sztálin romboltatott le. Ez az újjáépítés az ortodoxia újjászületését jelzi.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép