Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

A könyvtár.  Topor Márta
Kolozsvári Szent Mihály templom  14.
Kétféle tanúságtétel az anglikán hagyományról
2009-08-04 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Osservatore Romano július 29-i száma közzéteszi Rowan Williams anglikán prímás javaslatát, amelynek célja, hogy megóvja a hetvenhét milliós Anglikán Közösség egységét. Az amerikai episzkopális egyház, az Anglikán Közösség tagegyháza, püspöke 2006 óta Katharine Jefferts Schori. Az episzkopális egyház képviselőinek július 17-én véget ért kaliforniai közgyűlése ugyanis olyan döntéseket hozott, amelyek egyházszakadáshoz vezethetnek.
A következő két dokumentumról van szó: az egyik lehetővé teszi a homoszexuális kapcsolatban élő férfi és női lelkészek püspöki kinevezését, a másik pedig kilátásba helyezi a homoszexuális párok megáldását.

„Kommúnió, Egyezmény és Anglikán Jövőnk” címmel Rowan Williams canterburyi érsek július 27-én dokumentumot tett közzé internetes honlapján (http://www.archbishopofcanterbury.org/) válaszként a válság megoldására. A dokumentum első részében az anglikán prímás nem rejti el komoly aggodalmát, amelyet az episzkopális egyház püspökeinek és képviselőinek döntése miatt érez. A második fejezetben az anglikán hívek homoszexualitással kapcsolatos magatartásáról szól olyan kérdéseket illetően, mint az emberi méltóság, a polgári jogok, a homoszexuálisok helye Krisztus egyházában. Williams érsek számára a homoszexuális párok megáldása azért jelent problémát, mert ennek a típusú kapcsolatnak semmiféle alapja nincs a Szentírásban és a hívek többsége sem ért vele egyet. Willams prímás elítéli a homoszexuálisokkal szembeni intoleranciát, de egyértelműen leszögezi: az egyház nem követheti a koronként változó társadalmi szabályokat, szokásokat. Nem fogadható el indokként az az érvelés sem, hogy a homoszexuális párkapcsolatokat az amerikai Konföderáció törvényesen elismeri hat államában.

Ami a homoszexuális lelkészek és lelkésznők püspöki kinevezését illeti, a canterburyi érsek hangsúlyozza, hogy egyfajta életstílus választása objektív következményekkel jár. A katolikus egyház és az anglikán közösség, a maga egészében nem áldja meg az azonos neműek közötti együttélést. Ha valaki ezt az életstílust választja, nem képviselheti az egyházat magas szinten, anélkül, hogy ne idézne elő súlyos ellentmondást nyilvános lelkipásztori tanítása és magánélete között.

Ahhoz, hogy elkerüljék az anglikán közösség széthullását, vagy azt, hogy egyházak szövetségévé alakuljon át, mielőbb arra van szükség, hogy egyezményt kössenek a bibliához hű tanításról. Ennek aláírásáról szabadon dönthetne a közösséghez tartozó 44 tartomány. Az anglikán prímás szerint az egyezmény elevezethetne ahhoz, hogy a hívek kétféle módon tehessenek tanúságot az anglikán hagyományról. A keresztény tanúságtételnek ez a kettős útja jelenthetné az Anglikán Közösség túlélését.

Williams prímás óva inti a híveket a megosztottságtól. A javasolt Egyezmény megadná a lehetőséget minden hívőnek, hogy tanúságot tegyen hitéről a két stílusnak megfelelően, saját vallási érzékenységét követően. A prímás honlapján azt is elmagyarázza, hogy ha a 44 tartomány közül az egyik nem írná alá a bibliai ortodoxiára vonatkozó egyezményt, a tartomány hívei azért szabadon csatlakozhatnának egyénileg is, megőrizve a többi provincia híveivel való testvéri kapcsolatokat. Williams érsek üzenete figyelembe veszi az utóbbi hónapokban kialakult megosztottságot, amely az Egyesült Államok és Kanada anglikán hívei között jött létre. Több mint 100 ezer episzkopális hívő, hűen a bibliai hagyományhoz, nem fogadja el az új liturgiát a homoszexuális párok megáldását illetően, illetve a homoszexuális lelkészek és lelkésznők püspöki kinevezésének lehetőségét. Sokan az említett hívek közül csatlakoztak a most megalapított Észak-Amerikai Anglikán Egyházhoz (Anglican Church of North America – Acna), amelynek első gyűlésére júniusban került sor a texasi Bedfordban. Anglikán vezetők támogatják az új egyháznak az Anglikán Közösségbe való felvételi kérelmét – olvassuk az Osservatore Romano július 29-i számában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép