Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet (A)
rózsa
Szlovákia kész megvédeni a nyelvtörvényt a nemzetközi szervezetek előtt is
2009-08-05 Forrás: Evangélikus Egyház
Szlovákia kész megvédeni az államnyelvtörvény módosítását a nemzetközi szervezetek előtt is, s nem tartja hasznosnak és célravezetőnek, hogy az ügy nemzetközi problémává váljon – jelezte Peter Stano külügyminiszteri szóvivő hétfőn Pozsonyban.
„Azt, hogy a nyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal már az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa is megállapította” – jelentette ki a szóvivő.

Leszögezte: Szlovákia mindig azon volt, hogy a problémára a szlovák-magyar párbeszéd keretében találjon megoldást. „A nemzetközi szervezetek fokozatos megterhelését ezzel a kérdéssel nem tartjuk a téma megoldására irányuló építő jellegű igyekezetnek” – áll a szlovák külügyi közleményben.

Stano Sólyom Lászlónak a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos aznapi állásfoglalására reagált. A magyar államfő szerint összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). A közleményt azután adta ki a KEH, hogy Sólyom László tárgyalt a külügyminiszterrel és a Fidesz szakpolitikusával.

„Az anyanyelv használatának ilyen szigorú szankciókkal fenyegetett korlátozása nem csupán a szlovákiai magyarság érdekeit és eddig gyakorolt jogait sérti, de több két- és többoldalú nemzetközi megállapodás szellemével, egyes esetekben betűjével is ellentétes. Többnemzetiségű állam homogén nemzetállammá alakítása, erőszakos nyelvi asszimiláció az Európai Unió értékrendjével összeférhetetlen, és a kisebbségeket védő mai nemzetközi jogrenddel ellentétes” – olvasható a KEH közleményében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép