Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Marija Bistrica a fák között
Tintoretto: A kánai mennyegző
A szerdai általános kihallgatáson a pápa Viennay Szent Jánosról szólt
2009-08-06 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek szerdán délelőtt fél tizenegykor kezdte a kihallgatást Castel Gandolfóban. Nyaralója udvarán és a palota előtti téren mintegy négyezer hívő és turista gyűlt össze a világ minden részéről, Magyarországról is. A pápa katekézisében Vianney Szent János életét és üzenetét ismertette.
Éppen kedden volt 150 éve, hogy 1859. augusztus 4-én az égi hazába költözött Vianney Szent János. Az évforduló alkalomból hirdette meg a Papság évét ezzel a mottóval: „Krisztus hűsége, a pap hűsége.” – A szent 1786. május 8-án született Dardilly kis falujában egy anyagilag szegény, de hitben gazdag földműves családban. Akkori szokás szerint még aznap megkeresztelték. János gyermek és ifjúkorát földműves munkával töltötte, állatokat őrizett, így 17 éves koráig írástudatlan maradt. De megtanulta és emlékezetbe véste az édesanyjától tanult imákat. Már fiatalon azt a vágyat táplálta, hogy pap lesz, de ezt nehéz volt megvalósítani. Sok nehézség után, bölcs papok segítségével eljutott a felszenteléshez 1815-ben, és így 29 évesen az Úr oltárához járulhatott.

Az arsi plébános mindig Isten nagy ajándékának tekintette papságát. Nem is tudjuk itt a földön megérteni ennek nagyságát, hangoztatta, majd csak az égben értjük meg igazán. Az egyszerű plébános, Franciaország egy eldugott falujában elérte azt, hogy hivatását teljesítve valóban láthatóan alter Christus lett, a Jó Pásztor mása, ellentétben béresekkel, kész volt életét adni a juhaiért. Élete élő katekézis volt, főleg amikor a szentmisét mutatta be, imádta az Oltáriszentséget és sok-sok órát a gyóntatószékben töltött.

Egész életének középpontja az Eucharisztia volt, hangsúlyozta katekézisében a pápa. De Vianney Szent János rendkívüli alakját főleg az jellemezte, hogy a bűnbánat szentségét szolgálta, fáradhatatlanul gyóntatott és buzgó lelki vezető volt. Lelkipásztori módszerét nem igen lehet a mai társadalmi, kulturális helyzetre alkalmazni. A világ azóta megváltozott. Az egyes személyek sajátos karizmákat kapnak. Az arsi plébános hűséges volt küldetéséhez, amelyre Isten meghívta, ráhagyatkozott az isteni Gondviselésre. Az emberek szívét nem emberi adottságai révén érintette meg, hanem azzal, hogy közölte velük, amit megélt, Krisztussal való barátságát. Krisztusba volt „szerelmes”.

Minden pap, minden megkeresztelt szívlelje meg tanúságtételét. Franciaországban a forradalom után a racionalizmus diktatúrája következett: akkor az volt kihívás az arsi plébánosnak, manapság sokfelé a relativizmus diktatúráját tapasztaljuk. Akkor a racionalizmus azt hirdette, hogy mindennek mértéke az istenített ész, a mai relativizmus pedig lebecsüli az észt, amikor azt hirdeti, hogy a pozitív tudományokon kívül képtelen mást megismerni. A zsinati atyák az ember igazságszomját tartva szem előtt azt állították, hogy a papoknak a hitre kell nevelniük, kialakítani a hiteles keresztény közösséget, amely képes megjelölni mindenkinek a Krisztushoz és az egyházhoz vezető utat. Az arsi plébános azt tanítja, hogy a pap lelkipásztor főfeladata a Krisztussal való személyes egység keresése, és annak közvetítése a rábízott közösségnek. Kérjük Vianney Szent János közbenjárásával Istent, hogy küldjön szent papokat egyházának, - fejezte be katekézisét a pápa.

A Szentatya a különböző nyelveken emlékeztetett arra, hogy Vianney Szent János, az arsi plébános halálának 150. évfordulójára meghirdette a Papság évét. Mindenkit arra kért: imádkozzanak, hogy a Szent tanúságtétele legyen ösztönzés a mai papok számára, hogy hittel és nagylelkűséggel éljék meg küldetésüket. Az arsi plébános közbenjárására adjon az Úr egyházának szent papokat, akik a hívek körében támaszra és együttműködésre találnak.

Olasz köszöntésében a betegekhez, az új házasokhoz és azokhoz a fiatalokhoz fordult, akik Assisiben 5. nemzetközi összejövetelüket tarják. Emlékeztetett a Santa Maria Maggiore római bazilika felszentelésének liturgikus emléknapjára és arra buzdította a fiatalokat, hogy Mária, Jézus Anyja példájára kövessék hűségesen Isten akaratát. A betegek is forduljanak bizalommal Máriához, hogy a megpróbáltatás idején megtapasztalják oltalmát. Az új házasok ajánlják családjukat Máriának, hogy mindig segítse őket anyai közbenjárása.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép