Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ágnes napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Murillo: Szent András mártírhalála
Lassan
Csehországi pápalátogatás
2009-08-07 Forrás: Evangélikus Egyház
II. János Pál pápa néhány nappal a kommunista rezsim bukása előtt avatta szentté Prágai Szent Ágnest Rómában, 1989-ben. Prágai Szent Ágnes alakja különleges hangsúlyt kap XVI. Benedek szeptember végi csehországi látogatása során.
A szenttéavatás 1989. november 12-én történt Rómában, híre pedig kétségkívül hatással volt az utána következő eseményekre. Néhány nappal később lezajlott a bársonyos forradalom, majd november 25-én František Tomášek bíboros hálaadó szentmisét mutatott be a Hradzsinban, százezer ember részvételével. A szentmise után Tomášek az érseki palota erkélyéről köszöntötte az őt üdvözlő embereket, akik kezükből V betűt formálva ünnepelték a győzelmet és a szabadságot. Transzparenseken követelték: „Teljes és korlátlan vallásszabadságot!” „Vallásoktatást az iskolákban!” A rendőrség szép számmal jelen volt a Szent Vitus-székesegyház előtt, de nem avatkozott be az eseményekbe – írja a Kathpress.

Marie Urbankova brnói újságíró úgy fogalmaz: a kommunista rezsim alatt az emberekben az az elképzelés élt, hogy Ágnes szenttéavatásával „az országban újra beköszönt a szabadság”. Mivel ez a „prófécia maradéktalanul beteljesült”, a Brnóban az egyház és a városvezetés elhatározta, hogy idén a bársonyos forradalom ünneplése során kiemelik Szent Ágnes alakját.

*

Ágnes 1205-ben született Prágában, ugyanitt hunyt el 1282-ben. Apja I. Ottokár cseh király, anyja Konstancia, III. Béla királyunk leánya volt. Életét a szegények gondozásának szentelte. 1233-ban Prágában kórházat, templomokat alapított, majd átvette egy klarissza kolostor irányítását 1234-ben. Ágnes kolostora olyan vonzerőt jelentett, hogy II. Ottokár legidősebb lánya, valamint számos előkelő család leányai kérték felvételüket. Hamarosan újabb és újabb kolostorokat alapítottak, ahol úgy tartották a szegénységet, mint San Damianóban Szent Klára körül.

Ágnes hetvenhét éves korában halt meg. A huszita háborúk megakadályozták boldoggáavatását. Sírját 1930-ban a régi Jakab-templomban találták meg. Boldoggáavatási perét 1936-ban újrakezdték, miután XI. Piusz még könyvtáros korában a milánói Ambrosiana könyvtárban megtalálta az ügyre vonatkozó legfontosabb okmányokat. Ekkor II. világháború akadályozta meg az eljárás befejezését. Ágnes kolostorai egészen 1782-ig, II. József szekularizációs rendeletéig megmaradtak. Szenttéavatását II. János Pál pápa végezte el 1989. november 12-én.

A pápalátogatásnak már honlapja is van, amely ezen a címen érhető el: www.navstevapapeze.cz
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép