Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Malacka (A)
Szentendre Református templom
Az USA-ban a hívek újra felfedezik a gyónás szentségét
2009-08-12 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Egyesült Államokban készített legújabb felmérések szerint, a katolikus hívők szentgyónásainak száma folyamatosan csökken. A papság azonban ahelyett, hogy elbátortalanodna, újabb lehetőségeket keres, hogy az eltávolodott hívők újra közelebb kerülhessenek a szentség gyakorlásához.
Egy 2008-ban készített tanulmány kimutatta, hogy a katolikusok három negyede sohasem vesz részt szentgyónáson, vagy esetleg évente egyszer.

A kolorádói egyházmegye egy egészen eredeti megoldást talált a gyóntatószékek ritka látogatottságának problémájára. A gyakran látogatott bevásárlóközpontokban kell kápolnát nyitni, ahol a látogatók betérhetnek imádságra, szentmisén vehetnek részt és meggyónhatják bűneiket. A hívek egy része ugyanis nem a saját plébániájára jár, hanem szívesebben tér be imádkozni egy olyan templomba, amely a napi tevékenysége, vagy a bevásárló helyek közelében van.

A Colorado Springs bevásárlóközpont kápolnáját öt ferences kapucinus szerzetes vezeti, akik csoportokban fogadják a látogatókat. Ez a nagy bevásárló központok valóságába helyezett lelki kezdeményezés, növelte a gyónások számát és a szentmisék látogatottságát is. Sok hívő nem azért nem jár templomba, mert érdektelenné vált a vallás iránt, hanem mert nehezen találnak időt a nap folyamán, hogy szünetet tartsanak, és imába mélyüljenek. A 2001 óta a bevásárló központban található kápolna ezért megoldást jelent a problémák egy részére, hiszen olyan helyen található, ahol sokan megfordulnak különböző okból kifolyólag.

Az amerikai papok egy másik ötlete, hogy a gyónástól eltávolodott híveket visszavezesse a szentség gyakorlásához, a „24 órás kegyelem” elnevezésű kezdeményezés. Ez azt jelenti, hogy egyes plébániák a nap 24 órájában nyitva tartanak, ahol a szerzetesek turnusokban teljesítik szolgálatukat. A kezdeményezés az év folyamán a húsvéti időszak elején indul, amikor a papok bátorítják a hívőket, hogy térjenek be a templomba a nap bármely időszakában legyen az nappal, vagy éjszaka és végezzenek szentgyónást, illetve vegyenek részt a szentmiséken. A plébánosok szerint a kezdeményezés sürgeti a híveket, hogy visszatérjenek a templomba, mert tudják, hogy ott a nap minden órájában várja őket egy pap.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép