Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Magyar Katonai zarándokok (1991-óta minden évben)
Egy pohár bor
A pécsváradi monostor szerepe a Pécsi Egyházmegye létrejöttében
2009-08-12 Forrás: Magyar Kurír
Augusztus 14-én 14 órakor a pécsváradi vár dísztermében kezdődik a pécsi püspökség és a pécsváradi apátság ezeréves kapcsolatáról megemlékező ünnepség.
A konferenciát és a hozzá kapcsolódó kiállítást a Pécsváradi Várbaráti Kör szervezi. A megemlékezés fővédnökei: Mayer Mihály pécsi megyéspüspök és Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát.

A pécsi püspökség 1000 évvel ezelőtti megalapításának korát és abban a pécsváradi apátság szerepét, az időszak pécsváradi eseményeit a kor kutatói idézik fel.

Csóka Gáspár OSB, a Pannonhalmi Főapátság levéltárának igazgatója A korai bencés alapítások és Pécsvárad szerepe a magyar kereszténységben címmel beszél. Font Márta történész pedig A monostor szerepe Pécsvárad város kialakulásában címmel tart előadást. Kőfalvi Tamás történész a pécsváradi monostor korai történetének írott forrásairól ad képet. Kiss Gergely egyetemi adjunktus A pécsváradi alapítólevél létrejötte és a 12-13. századi jogbiztosító törekvései címmel tart előadást. Gállos Orsolya helytörténész előadásának címe: A pécsváradi apátság és a pécsi püspökség kapcsolatai. Végül Bodó Balázs régész a pécsváradi vár kutatásának régészeti eredményeit ismerteti.

Az előadásokkal a bencés monostornak a magyar állam korai szakaszában teljesített küldetését és a szerzetesközösség misszióját igyekeznek a középpontba állítani. A kiállítás az eddigi kutatásokból ad ízelítőt: Bodó Balázs régész és Szőke Balázs rekonstrukciói számos képen mutatják be, milyen is volt eredetileg a monumentális épületegyüttes, és annak egyes részletei, például a monostor ma is látható kápolnája. Különleges látványt örökítenek meg a Civertan légi felvételei, László János alkotásai, valamint az MTI-nek a várról a feltárások előtt, 1962-ben készített légifotói. A kiállítást Csizmadia László grafikusművész kivitelezésében a Pécsváradi Várbaráti Kör rendezi.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép