Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Péter
v. Nagy János László: Hungária megöleli gyermekeit
„A guadalupei kegykép fennmaradására nincs természettudományos magyarázat”
2009-08-13 Forrás: Evangélikus Egyház
A középkori, csodás eredetű guadalupei Szűzanya-képpel foglalkozó nemzetközi konferenciát tartottak észak- és dél-amerikai szakértők részvételével az arizonai Phoenixben augusztus 6. és 8. között.
1531-ben a Szűzanya megjelent egy Juan Diego nevű szegény indiánnak a Mexikóvárostól északnyugatra fekvő Tepeyac-dombon. A ragyogó nőalak Isten Anyjaként mutatkozott be, és egy képet hagyott maga után, amely csodálatos módon jelent meg a férfi vállkendőjén. A mindmáig épen maradt ruhadarabot és a kegyképet zarándokok milliói látogatják évente a guadalupei bazilikában. Juan Diegót II. János Pál 2002-ben szentté avatta.

A kongresszus egyik előadója, Aldofo Orozco kutató fizikus arról beszélt, hogy sem a vállkendő, az ún. tilma megmaradására, sem megőrződésének csodás körülményeire nincsen természettudományos magyarázat. Mint mondta, hasonló szövetek a helyi sós-nedves levegőn 10 éven belül tönkremennek. Például az 1789-ben a legfejlettebb technológiával készült másolat 8 év alatt védőüveg mögött is teljesen kifakult, miközben a védelem nélkül kihelyezett eredetin 116 éven át semmiféle károsodást nem okozott az UV-sugárzás, a közelében meggyújtott sok tízezer gyertya és a sós-nedves levegő. „Az agavérostokból készült anyag egyik legkülönösebb jellemzője, hogy míg a visszája durva, érdes tapintású, a színe olyan, mint a legfinomabb selyem" – idézi a szakértőt a CNA.

Orozco végül megemlítette, hogy a tilma két ízben is csodás módon menekült meg a pusztulástól. 1785-ben egy munkás véletlenül 50 százalékos salétromsavoldattal öntötte le, ám ettől „természettudományosan megmagyarázhatatlan módon nemcsak a szövetnek, de még a kép színes részeinek sem esett semmi baja." 1921-ben pedig bomba robbant a tilma közelében, aminek következtében 150 méterrel odébb megrepedt a márványpadló, azonban az ereklyének és normál üvegből készült tartójának nem történt baja. „Erre egyszerűen nincs természetes magyarázat" – fogalmazott a kutató.

A kongresszus másik előadója, Eduardo Chávez Sánchez egyháztörténész, Juan Diego szenttéavatási ügyének posztulátora szerint a Guadalupei Szűzanya-jelenés üdvtörténeti jelentőségű esemény, melynek célja Amerika evangelizálása. Mint mondta, az Újvilág első, ferences misszionáriusai emberfeletti küzdelmet vívtak, hogy megértessék magukat a bennszülöttekkel, ugyanakkor megvédjék őket a spanyol kizsákmányolástól. Amikor úgy tűnt, képtelenek megbirkózni a nehézségekkel, Juan de Zumárraga püspök azt mondta a misszionáriusoknak: „Ha Isten nem küld sürgősen segítséget, ez az ország örökre elvész."


Az 1531-es csodálatos esemény után „a megtérések száma döbbenetesen megnövekedett; az indiánok távoli vidékekről is eljöttek, hogy a szentségekben részesüljenek". 1539-ig, vagyis mindössze nyolc év leforgása alatt közel 9 millió indiánt kereszteltek meg a ferencesek – mondta az előadó, majd hozzátette: Isten olykor Édesanyja által lép közénk, hogy minden embert Fiához kapcsoljon. Mária az első tanítvány és misszionárius, aki által az üdvösség üzenete eljut hozzánk.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép