Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

pápa
A papok gyermeki odaadással szeressék Máriát
2009-08-13 Forrás: Vatikáni Rádió
„Mária, a papok édesanyja” – ez a téma állt XVI. Benedek szerda délelőtti katekézisének középpontjában. A Castel Gandolfo-i pápai rezidencia udvarán megtartott általános kihallgatásra több mint négyezer római hívő és zarándok gyűlt össze a világ minden részéről. A Szentatya beszéde végén szolidaritási felhívást tett közzé a tájfun által sújtott ázsiai lakosság érdekében.
XVI. Benedek Nagyboldogasszony ünnepe közeledtével a papság évének jegyében Mária és a papság közötti viszonyról szólt. Ez a kapcsolat mélyen gyökerezik a megtestesülés misztériumában. Ahhoz, hogy Isten emberré legyen, szüksége volt egy teremtménye szabadon vállalt „igen”-jére. Isten nem cselekszik szabadságunk ellenében, függővé válik teremtménye szabadon mondott „igen”-jétől. Mária válasza által mélyen részévé vált a megtestesülés misztériumának és üdvözülésünknek, amelyet Krisztus valósított meg azáltal, hogy önmagát adta értünk a kereszten. Jézus kedvenc tanítványára bízta Máriát. Azáltal, hogy Szent János magához vette Jézus anyját, bevonta saját létezésének dinamizmusába. Ez nem egy külsődleges tényező, hanem az apostolkodás távlatait jelenti. Sajátos anyai kapcsolat tehát az alapja Mária papság iránti szeretetének.

Isten anyjának két okból nagyon kedvesek a papok. Egyrészt azért, mert mindenki közül a legjobban hasonlítanak Jézushoz, másrészt, mert elkötelezettek Krisztus hirdetésében és tanúságot tesznek Róla a világban. Minden pap valójában Mária legkedvesebb gyermekének érezheti önmagát – hangsúlyozta a Szentatya. A II. Vatikáni Zsinat arra hívja a papokat, hogy tiszteljék és szeressék Máriát, tekintsenek Rá úgy, mint létezésük tökéletes példaképére. Majd arra kérte a jelenlévőket: imádkozzanak, hogy Mária minden papot tegyen hasonlatossá Fiához és a Jó Pásztor szeretetét sugározzák.

Miután a Szentatya különböző nyelveken köszöntötte a szerdai általános kihallgatásra összegyűlt híveket, az elmúlt napokban a tájfunok által sújtott ázsiai lakossághoz fordult. A természeti csapások Fülöp-szigetek, Tajvan, a Kínai Népköztársaság, Japán egyes területeit érintették. A rossz időjárás számos halálos áldozatot követelt és nagy pusztítást végzett. XVI. Benedek lelki közelségéről biztosította mindazokat, akik ennek következtében súlyos körülmények között maradtak. Mindenkit arra hívott, hogy imádkozzon az érintettekért és azokért, akik életüket vesztették a természeti katasztrófák következtében. Végül felhívást intézett a szolidaritás és az anyagi segítségnyújtás érdekében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép