Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Aladár, Álmos napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szobrok a termál medence mellett.  Topor M.
Budapest Pasarét Református templom
Egyházi iskola jött létre Borsosberényben
2009-08-14 Forrás: Evangélikus Egyház
A korábbi önkormányzati intézmény helyett a Váci Egyházmegye alapít nyolcosztályos iskolát a Nógrád megyei Borsosberényben, így a településen szeptembertől már a Szent Márton Katolikus Általános Iskolába várják a gyerekeket.
Busai István polgármester az előzményekről elmondta: a szaktárca 2006 novemberében változtatta meg a jogszabályt, ezután a borsosberényi iskola már nem működhetett nyolcosztályos intézményként, mert az osztálylétszámok nem érték el a minimálisan meghatározott 15 főt. 2007 szeptemberétől Borsosberény Nagyoroszival és Horpáccsal társulásban látta el az oktatási feladatokat.

A polgármester úgy fogalmazott: az elmúlt két év tapasztalatai alapján a testület úgy döntött, lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy újra helyben működjön a nyolcosztályos iskola, ezért keresték meg az egyházat, a Váci Egyházmegye pedig vállalta, hogy szeptembertől iskolát alapít a faluban.

A Szent Márton Katolikus Általános Iskolát közösen működteti az önkormányzat és az egyház, az önkormányzat az épület ingyenes használatba adása mellett a dologi kiadásokat és az iskolabusz finanszírozását vállalta.

Az engedély szerint 160 gyerek tanulhat az iskolában. Borsosberényben hatvan 7-14 éves korú gyerek van, ezért nyugat-Nógrádban 12 környékbeli települést is megcéloztak - közölte a polgármester.

Hozzátette: a "katolikus általános iskola" meghatározás határozott értékrendet jelent, az intézmény a Tízparancsolatra épülő nevelést biztosít, és olyan szociális kompetenciákat akarnak kialakítani, mint a megértés, elfogadás, türelem. A nyolcadik osztály végére alapszinten akarnak megtanítani egy idegen nyelvet, az oktatást alacsony létszámú, tíz fő körüli osztályokban folytatják.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép