Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Felhők között (A)
Régi sírok  si.
Kisvállalkozások: a nagy pofonosztás még csak ezután jön
2008-11-06 Forrás: Hírszerző
Van, aki szerint a válságnak még előnye is van a kisvállalkozások számára. Jóval többen vannak viszont azok, akik szerint komolyan át kell szervezni az eddigi stratégiát, és rendkívül óvatosnak kell lenni, hogy egy cég egyáltalán talpon maradhasson. Összegyűjtöttük a vállalkozásokat érintő legfontosabb kockázatokat és a belőlük következő válságkezelő lépéseket.
Bármilyen furcsa, a gazdasági világválságnak van előnye is a kisvállalkozások szempontjából. Vannak olyan szakértők, akik szerint a forint drasztikus gyengülése az euróval szemben versenyképesebbé teszi az egész országot.

Szerintük a külföldre termelő cégeknek extraprofitot eredményezhet a magasabb euróárfolyam, hiszen alacsonyabb (euróban kifejezett) áron is megéri termelni. Az előnyök kihasználásának módja magától értetődik, az amúgy is szűkülő belföldi piac helyett a külföldi (praktikusan az EU-s) piacokat érdemes megcélozni - teszik hozzá.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára lapunk kérdésére válaszolva azonban közölte: a válság egyetlen előnye az, hogy racionalitásra kényszerítheti a vállalkozásokat. Ebben a helyzetben mindenképpen le kell építeniük vállalkozásuk improduktív költségeit, és alaposabban meg kell fontolniuk üzleti stratégiájukat. A válság hatásait azonban biztosan nem lehet megúszni, számolnunk kell a csődökkel és a munkanélküliség drasztikus növekedésével - hangsúlyozta Dávid Ferenc.


Hitelrizikó

A gazdasági világválság elsődleges hatása a hitelek megdrágulásában nyilvánul meg. Azok a vállalkozások, amelyek hitelből biztosították a termelési költségeket sokkal drágábban tudnak termelni és lehetséges, hogy ezen a magasabb áron már nem versenyképes a termékük. Előfordulhat, hogy a már eladósodott cégek nem kapnak újabb kölcsönöket, mert a bankok nem látják biztosítottnak a visszafizetést. Ezek a cégek csődbe mennek és dolgozóik elvesztik állásukat. A bank úgy gondolkodik, hogy a lényegesen kevesebb hitelezhető pénzét inkább a megbízható, "jó adós" cégeknek adja, csökkentve ezzel a saját csődbemenésének kockázatát.

A magyarországi vállalkozások rendkívül nagy arányban támaszkodnak hitelforrásokra - mondta a Hírszerzőnek Dávid Ferenc. A jelenlegi hitelkörnyezetben ennélfogva a hazai vállalkozások nagy része kettős csapdába kerül: egyrészt nehezen jut hitelhez, másrészt alig akad olyan vállalkozás, amely ki tudja préselni magából a 15-18 százalékra rúgó hitelkamatot, ugyanis ez legalább 5-8 százalékkal meghaladja a nyereséggel visszafizethető hitel kamatát.

Csődörvény

A pénz tehát mostanában felértékelődik, ugyanis akinek pénze van túlélheti a válságot. A cégek ezért spórolnak forrásaikkal, betervezett beruházásaikat lehetőleg nem kezdik meg. Ezzel saját likviditásukat növelik, rossz helyzetbe kerülnek viszont azok a vállalkozások, amelyeknek bevételük származott volna az elhalasztott beruházásokból. A kör tehát bezárul, és elképzelhető, hogy spirálszerűen meglódul lefelé a magyar gazdaság.

A nagyszámú csőd újabb és újabb csődhullámot generálhat, hiszen minden csőd arról szól, hogy sokan nem kapják meg az őket törvényesen megillető pénzt, teljesített áruszállításuk vagy szolgáltatásuk ellenértékét, ezért ők sem tudják kifizetni a tartozásukat. Ily módon szétforgácsolódhatnak a nagyvállalatok kis cégekből összeállt beszállítórendszerei, az elbocsátások és a reálkeresetek értékének csökkenése pedig visszaveti a fogyasztást, ami újabb lökést ad a vállalati rendszer leépülésének.

Drasztikus állami intervenciót

Ebben a helyzetben a kormányzatnak meg kell védenie a vállalkozásokat - hangsúlyozta Dávid Ferenc. A kormányzatnak kamattámogatással biztosítania kell a pénzpiaci eszközöket a kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára, és hozzá kell járulnia ahhoz, hogy meg tudják tartani a munkahelyeket, például azzal, hogy járulékkedvezményekben vagy bérpótlékban részesíti azokat a cégeket, amelyek inaktív munkavállalókat hoznak vissza a munkaerőpiacra, vagy csökkentett munkaidőben tovább foglalkoztatják eddigi alkalmazottaikat.

Emellett a kormányzatnak olyan beruházásokat kell támogatnia, amelyek a legveszélyeztetettebb munkavállalói réteget foglalkoztatják, és egy gazdasági offenzívával új exportpiacokhoz kell segítenie a hazai cégeket - hangsúlyozta a VOSZ elnöke.

Hogyan maradhat talpon egy vállalkozás?

A szakértők első tanácsa: a cég ne adjon árut olyan partnernek, aki nem fizette ki lejárt számláját. A pénz most többet ér, érdemes vigyázni rá - hangsúlyozzák a tanácsadók. A fejlesztéseket, beszerzéseket most érdemes elhalasztani, ha lehetőség van rá. Az elkerülhetetlen beszerzéseknél minél jobb árat kell kialkudni, hiszen sokan szabadulnának készleteiktől beszerzési áron vagy akár az alatt is. Ugyanakkor a vállalkozás lehetőleg senkinek ne adjon hitelbe, utólagos átutalásra, mert ez most még kockázatosabb, mint azelőtt.

Azt is sokan állítják, hogy minden gazdasági válság után biztosan jön a fellendülés, ezért már most készülni kell rá. Meg kell őrizni a céget, vagy legalább a termelőberendezéseket. A most alacsony áron eladott gépeket ugyanis a fellendülés elkezdődésekor többszörös áron lehet majd csak visszavásárolni. A törvényszerűen bekövetkező fellendülés igazi nyertesei azok, akik bármi áron átvészelték a nehéz időszakot, és ugrásra készen, azonnal ki tudják elégíteni a hirtelen felszökő igényeket. Erről a lehetőségről lekésnek azok, akik elvesztették cégüket, gépeiket, hiszen ők még csak akkor kezdik majd újraszervezni a gyártást, az üzletüket.

A szakértők szerint az üzleti kapcsolatok fejlesztése eddig csak szükséges volt, most azonban élet-halál kérdése, ezért azt ajánlják, hogy a vállalkozók kutassanak fel új üzleti kapcsolatokat. Főként Nyugat-Európában, rengeteg tőkeerős vállalat van, amelyeknek van pénzük a válság áthidalására, és tovább működnek, vásárolnak, termeltetnek. Beszállítóik egy része tönkremegy, mert a nyugati termelési költségek sokkal magasabbak az itthoniaknál. Az így keletkezett űrt betöltehetik a hazai vállalkozások, ha kihasználják a helyzetet. A cégeknek önálló piackeresésbe kell fogniuk - ajánlja Dávid Ferenc, és hozzáteszi - le kell ülni végre, és el kell kezdeni pályázni is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép