Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Érme
A Katedrális kupolája
Műteremből a templomba
2009-08-15 Forrás: Erdély.ma
A tekintélyt és méltóságot sugárzó Szent Ágoston-szobor, illetve a napokban befejezett, imádságos Szent Mónika-szobor tegnap délután került rendeltetésének helyére: a felszentelésre váró Szent Ágoston-templom apszisába.
A Xantus Géza képzőművész műterméből elszállított alkotások vigyázzák mostantól a templomot, melynek felszentelési ünnepe két hét múlva, augusztus 29-én lesz 10 órától.

„Valóra vált az álom, amely ezentúl már tetté kell formálódjon, hogy a legnagyobb álom, az örök üdvösség is megvalósuljon” – fogalmazott meghatódva Pénzes József esperes-plébános a templom végső formáját elnyerő szentélyébe lépve. Kérésünkre az utolsó simításokról is beszámolt, mint ahogy tette ezt hétről hétre, hónapról hónapra az egyházközség hívei számára a templom épülésének kezdetétől, 1993-tól. Hisz a legapróbb munkálatok megvalósulásáról is tájékoztatta híveit, hogy együtt örülhessenek és követhessék a templom felépülésének folyamatát.
Ha csak az épület méreteit és befogadóképességét tekintjük, meggyőződhetünk annak impozáns jellegéről. Az ülőhelyek száma 700, befogadókapacitása mintegy 1200, ilyenkor zsúfolásig telik a templom. Az össz-kiterített felület 3720 négyzetméter, ebből beépített 1730. A templom magasztosságát az égbe nyúló fémszerkezetes, 33 méter magas tornyok is kellőképpen érzékeltetik. A tornyok rácsos szerkezete köszön vissza a templom belsejében, az újonnan érkezett bútorzatban is. Így az összhang a lehető legteljesebb. Azzal pedig, hogy a felszentelés a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye millenniumi rendezvényeinek keretébe illeszkedik, még hangsúlyosabb ünneppé válik az idei templombúcsú napja. Erre a nagy ünnepre időzítve kerül minden megálmodott alkotás és bútordarab a helyére.

Képzőművészeti remekművek

A rézlemezekből megformált, két és fél méter magas, 80-90 kilogrammos alkotások immár végső helyükre kerültek. Itt szeretné csiszolni és lakkozni a már kész szobrokat Xantus Géza, és azért itt, mert nem akarta, hogy a szállítás során megkarcolódjon a műteremben felvitt lakkréteg. Az alkotások szállítása sem volt egyszerű, hisz Szent Mónika szobrát arccal lefelé kellett fordítani, hogy a finom kidolgozású fejkendő ne sérüljön meg. Olvasóink korábban már bepillantást nyerhettek a művész műtermébe, amikor a Szent Ágoston-szobor elkészült, most pedig arról biztosíthatjuk őket, hogy az alkotó ígéretéhez híven – noha az anyag és a technika alig teszi ezt lehetővé – az édesanya, Szent Mónika alakja valóban finomabb, arcvonásai még kidolgozottabbak. „Az arcok részleteibe belemélyültem, de maga a kompozíció is megkövetelte, hogy ne nagyoljam meg. Megítélésem szerint túl is léptem a lemez technikáján, hisz bevált módszer az illesztéseknél a forrasztást durván hagyni” – magyarázza a művész, miközben a fém megmunkálásának módozatait említi. Ha bronzból öntik, kétszer gyorsabban megmintázta volna, viszont legalább ötször nagyobb költsége lett volna az alkotásoknak.

De mivel belső térben a szobor nincs kitéve az időjárás viszontagságainak, rézlemez mellett döntött a megrendelő esperes-plébános, illetve a hozzáértő művész, aki tavaly kapta a felkérést. Az utóbbi hetekben napi tíz-tizenkét órát dolgozott csak a szobrokon, és ezzel párhuzamosan készítette a keresztút stációit. Természetesen azokat is rézdomborításos technikával, hogy a templombelső egységét semmi ne csorbítsa. A stációk a későbbiekben kerülnek a helyükre, jelenleg azok keretbe illesztésén dolgozik a művész.

„Egy közösség számára templomuk felépülése és felszentelése nagy esemény. S az, hogy egybeesik a jubileumi évvel, mindenkinek még nagyobb öröm. Kétségtelen, hogy nagy kihívás volt egy ilyen templomba munkát készíteni. Művészileg is. Egy-egy kisebb munka, kép ugyanis elkallódhat, de ha a történelem is úgy akarja, ezek a szobrok hosszú időn keresztül itt fognak állni” – tette hozzá Xantus Géza elkészült alkotásait szemlélve.

Az utolsó simítások

A szobrokhoz hasonlóan a szentély vadonatúj bútorzata, azaz a keresztelőkút tartórésze, a húsvéti gyertya tartószerkezete, a felolvasóállvány és természetesen maga az oltár, illetve a székek ugyancsak tegnap délután érkeztek a templomba. „Már csak a legutolsó simítások vannak hátra. Igaz, a szobrok esetében ezek szükségességét már csak a művész látja, de fő hogy lelke rezonanciájának megfeleljen” – vélte az esperes, majd azt említette, hogy mára várja Tamás József püspök urat, hogy ő is osztozzon a készülődés örömében. „A főpásztor szava mindig sokat jelent, megerősít, szentesíti terveinket” – mondta az esperes, aki már két héttel az ünnepség előtt azon töpreng, miként fogja a nagy megvalósítást köszönet formájába önteni, hogy mindenki magáénak érezze annak egy-egy kis morzsáját.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép