Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Szeged: Alsóvárosi templom
Jézus Krisztus
Megkezdődött az Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra induló zarándoklat
2009-08-16 Forrás: Magyar Kurír
Nagyboldogasszony ünnepének reggelén 150 zarándok indult útnak a prímási székvárosból, és mire a Visegrádi-hegységen át a szobi révhez ért a menet, Dobszay Benedek ferences tartományi titkárnak már 200 fő átkeléséről kellett megalkudnia a révésszel.
Akkor ünneplünk, ha Istenre pillantunk
A XV. Esztergom – Mátraverebély-szentkúti gyalogos zarándoklat első napján az elmélkedés témája a helyes ünneplés volt.


A szobi plébánia közösségi házában a helybeli Karitász csoport asszonyai fél mázsa virslivel, 30 kg szeletelt kenyérrel, több tucat tubus mustárral és sok tálca rácsos linzerrel várták a 14 kilométert már maguk mögött tudó zarándokokat. Az agapé előtt a Szent László-plébániatemplomban szentmisét mutattak be a ferences atyák. A házigazdák nevében Káposztássy Béla plébános köszöntötte a többségében 30 év alatti résztvevőket, köztük számos szerzetesnővért, a pálosok, Szent Ferenc Kisnővérei és az Assisi Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérek kongregációjának tagjait.

A szentbeszédet Frész Timóteus OFM mondta. A helyes ünneplésről szólt. Mi az ünneplés? Az értelmező szótár szerint, amikor a hétköznapoktól eltérő módon viselkedünk. Csak az tud azonban jól ünnepelni, aki üdvösségre vágyik. Az üdvösségre vágyás középpontjában pedig a szent, a szentség áll. Az ünnep kivételes idő, és rácsodálkozás a létre, a közösségre. A keresztény embernek van oka ünnepelni, mert nincs olyan rossz helyzet, amely meggátolhatná a boldogságát. Az ünnep az, amikor Istenre pillantunk, amikor felismerjük, hogy ő jó. Ha az ünnepből hiányzik a Jóisten, abból csak dáridó és tobzódás lesz, vagyis ünnep Isten nélkül nem lehetséges. Ünnepléskor kilépünk az időből. A keresztény ember számára az ünnep teszi jelenvalóvá a megváltást. A keresztény ünnepléshez hozzátartozik, hogy legyen időnk mások számára, és tudjuk kifejezni jelekkel is – öltözködésünkkel, étkezési szokásainkkal, a közös játékra való hajlandóságunkkal – az ünnepi idő különlegességét. Mi a haszna mindennek? – tette föl a kérdést a szónok. – Az ünnep segít minket hívőnek maradni, képessé tesz minket az áldozatokra, a hétköznapok fáradalmainak, bosszúságainak elviselésére. Az ünnepelni tudó ember végső soron nem idegenedik el önmagától.

A zarándokok ma estére Márianosztrára, a pálos búcsújáróhelyre érnek. Onnan a Börzsönyön és a Cserháton át, összesen mintegy 130 kilométer megtétele után 19-én este érkeznek meg a nemzeti kegyhelyre, Mátraverebély-Szentkútra, ahová a ferencesek meghívták mindazokat, akik a korábbi gyalogos zarándoklatok valamelyikén részt vettek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép