Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Mindennapi kenyerünket...
Mariazelli kegykép un. Schatzkammerbild
Egyre több család kéri a segélyszervezetek segítségét
2009-08-17 Forrás: Református Egyház
Kevés a férőhely a családok átmeneti otthonaiban a bedőlő lakáshitelek miatt, s ezek az intézmények a jövő évi költségvetésben várhatóan kevesebb forrást kapnak, így bezárhatnak - közölte a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) sajtóreferense.
Az átmeneti otthonok működését ellehetetleníti a normatív támogatás 2010-re tervezett csökkentése. A sajtóreferens elmondta: Levelet írtak Herczog László szakminiszternek, ebben arra hívták fel a figyelmét: a normatíva csökkentése a családokat segítő intézmények bezárásához vezethet.

A krízisbe került családok átmeneti elhelyezését biztosító otthonok állami finanszírozása az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, a 2005. évi 769 ezer helyett az idén már csak 689 ezer forint a normatíva.

A segélyszervezet szerint a kormányzat a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekes családok esélyeit csökkenti a támogatás megkurtításával, tovább mélyítve ezzel a szociális válságot.

A MÖSZ - mint országos módszertani központ - az általa képviselt 120 családi átmeneti otthon nevében ezért azt kéri a szociális és munkaügyi minisztertől, hogy csökkentés helyett 10 százalékkal emeljék a normatíva összegét, amely még így sem érné el a 2005-ös szintet. Arra figyelmeztetett, hogy ha ez nem történik meg, az otthonok nem tudják a működtetéshez szükséges szakmai alapkövetelményeket sem teljesíteni, így bezárásuk elkerülhetetlen.

Magyarországon jelenleg 120 ilyen intézmény működik, a 12-40 fős átmeneti otthonokban háromezren élnek. Azoknak a családoknak biztosítják ezekben egy-másfél évig a lakhatást, amelyek krízishelyzetbe kerültek.

Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenkus Segélyszervezet Miskolci Családok Átmeneti Otthonának vezetője az Európa Rádiónak elmondta: a válság hatására bedőlő lakáshitelek miatt sok család kéri a segítségüket, de az elmúlt 6-9 hónapban egyre több kérést kellett helyhiány miatt elutasítaniuk. A segélyszervezet szerint a jelenleginél lényegesen több férőhelyre lenne szükség, elsősorban azért, hogy a tönkrement családok ne a hajléktalanszállókon kössenek ki. Utalt arra, hogy ezeken a helyeken a családok már nem tudnak együtt maradni, így a gyermekeket állami gondoskodás keretei közé veszik.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családok átmeneti otthona az "utolsó lépcsőfok", ahol még nem kell szétszakítani a családokat, és ebből az intézményből még esélyük lehet a társadalmi visszailleszkedésre. Jelezte: ezekben az otthonokban nemcsak a lakhatást biztosítják, de segítenek az adósságkezelésben és a munkakeresésben is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép