Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Foktői Református templom
Andrea Mantegna festménye
Ökumenikus istentisztelettel emlékeztek a Páneurópai Piknikre
2009-08-20 Forrás: Evangélikus Egyház
A Páneurópai Piknik Klub és az Adenauer Alapítvány szervezésében háromnapos konferenciát rendeztek Sopronban, amelyen egykori és mai politikusok, politológusok, neves közéleti személyiségek vettek részt, hozzászólásaikban értékelve az egykori helyzetet és annak mai hatásait.
A konferencia végén a Szent György templomban ökumenikus istentiszteletet tartottak ma (2009. 08. 19.) 13 órakor, amelyen Balog Zoltán, református lelkész, az Országgyűlés emberi jog, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke, Kozma Imre atya, és Szebik Imre, nyugalmazott evangélikus püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke vett részt. A meghívó szerint ott lett volna az alkalmon Mayer Mihály katolikus püspök is, de betegsége miatt lemondta a részvételt.

Szebik Imre 2. Kor 3,17 alapján szólt az egybegyűltekhez: Ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság. Püspök úr prédikációjában külső-, lelki- és virtuális szabadságról beszélt.

Prédikációjában kifejtette, hogy korunkban sokan elégedetlenek, és egyfajta virtuális szabadságba menekülnek. Az internetes virtuális valóságban vagy a Harry Potter regények fantáziavilágának valóságában az emberek felszabadultnak érzik magukat, hiszen a rossz világból egy jobb világba helyezik át magukat. Ez azonban megtévesztő, mert nem jár igazi külső- és lelki szabadsággal.
„Csak a Krisztussal együtt való szabadság megélése az, amely igazán fel tud szabadítani, amely igazi szabadságot tud adni a számunkra” – zárta gondolatait Szebik Imre.

A délután folyamán a határ melletti Sopronpusztára, az egykori Páneurópai Piknik helyszínére látogat Angela Merkel, német kancellár, és virágot helyez el az emlékparkban álló kopjafánál, aztán pedig egykori keletnémet menekültekkel, vezető politikusokkal is találkozik. Sólyom László köztársasági elnök mellett a ma esti emlékünnepségen jelen lesz Bajnai Gordon miniszterelnök, Michael Spindelegger osztrák és – az Európai Unió képviseletében – Carl Bildt svéd külügyminiszter is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép