Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

v.Nagy János László:A mesemondó
Szent Simon
Szent István ünnepén megnyílt a határ
2009-08-22 Forrás: Magyar Kurír
A szatmárnémeti rendezvények mellett a Lázári és Zajta közötti határnyitás is emelte az országalapító szent ünnepének hangulatát.
Ünnepi szentmisével kezdődött az augusztus 20-i rendezvénysorozat a Szatmári Egyházmegyében. A reggel 9 órakor kezdődött szentmisét Schönberger Jenő püspök mutatta be. Prédikációjában elmondta: Szent István királyt csodálatos módon megérintette Isten szava. „Lehet, hogy éppen azok a szavak, amelyeket ma az evangéliumban hallottunk: Újuljatok meg! Vessétek le a régi embert, bűnös szokásaitokkal együtt, és öltsétek magatokra Krisztust! Krisztus az igazság! Nincs más igazság rajta kívül! Csak úgy lehet érdemes és értelmes életet élni, ha Krisztus lelkülete él bennünk.”

Szent István alakját Illés prófétához hasonlítva, kiemelte: „Illés prófétát emésztette a buzgalom az Úr házáért, és így gyakran túllőtt a célon, hiszen aki nem az igaz Istenhez tartozott, azt megölette. Pedig Isten nem ezt akarja. Az evangéliumból tudjuk, hogy Isten a szeretet. De Szent István nem csak abban volt nagy, hogy kemény törvényeket hozott azért, hogy egy népet kereszténnyé tegyen, hanem tudott bűnbánatot is tartani, tudott vezekelni. István király a vezeklésben, az önmegtagadásban és a bűnbánatban is nagy példakép számunkra.”

Prédikációja végén kiemelte: Amikor Isten szavát halljuk, engedjük, hogy ezek a szavak minket is megérintsenek, ahogy Szent Istvánt is megérintették. Higgyük el, hogy Isten nekünk szól. Nekünk van szükségünk arra, hogy rátaláljunk Krisztus igazságára, hogy levessük a régi embert és merjünk a krisztusi új emberbe öltözni. Nekünk van szükségünk arra, hogy életünket, családunkat sziklára állítsuk és felismerjük, hogy ez a szikla nem más, mint Krisztus. Így lesz jövőnk és ebben példaképünk Szent István.

A szentmisét követően a székesegyház előtti térre vonult az ünneplő tömeg, ahol az egyházi méltóságok és városi elöljárók megkoszorúzták Szent István szobrát.

Szent István király és az államalapítás, a megyerendszer 1000. évfordulója, valamint az erdőháti települések és a szatmári német települések közös megemlékezése alkalmából Lázári és Zajta települések között, az L-148-as jelnél ideiglenesen megnyitották a határt. A nyitáshoz a zajtai templomtól vonult a magyarországi ünneplő tömeg, a határnál pedig találkozott a romániai csoporttal. A rendezvényen részt vett Pintye Albert, Zajta polgármestere, Lengyel István, Lázári polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Külügyi Bizottság elnöke, Güntner Tibor szatmári szenátor, Toró T. Tibor romániai képviselő és Surján László kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő. A határvonalon került sor a kenyér megáldására, melyet Schönberger Jenő püspök végzett, majd a zajtai község templomában szentmisét mutatott be.

Prédikációjában Schönberger Jenő kiemelte: Nagy kegyelem, hogy Isten meghívta küldetésükre a szenteket. Azokat az embereket, akik komolyan vették Isten szavát, akik egész életüket rátették erre az Isteni szóra, mert hitték, hogy ez ad értelmet életüknek: az evangélium valóban örömhír. A szentek a keresztény humanizmus tanúi, amely azonban nagyban különbözik az ateista humanizmustól. Ez utóbbi ugyanis jogot formál rá, hogy eldöntse: mi a jó és mi a rossz. Egyedül az emberi szabadságot ismeri el alapelvként, Isten alternatívájaként és így az embert önkényeskedő istenné teszi. A másik oldalon állnak a szentek, akik megélik a szeretet evangéliumát és ezzel megalapozzák reményünket. Bennük a szeretet, Isten arca ragyog föl, ugyanakkor az Isten képére és hasonlatosságára teremtett ember igazi arca tűnhet fel. Szent István királyunk a keresztény humanizmus igazi megélője volt. Ő tudta, mit jelent kereszténynek lenni, mert amikor először hangzottak el szívében azok az igék, amelyeket talán éppen a mai olvasmányban hallottunk, érezte, tudta, hogy ez az igazság, és neki ennek a szolgájának kell lennie, életének legfőbb feladata pedig, hogy másokat is elvezessen erre az igazságra.

A határnyitással kapcsolatos hivatalos rendezvények kopjafaavatással és koszorúzással értek véget.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép