Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
A Sás-tó.  Topor Márta
„A megismerés Krisztusban vált végtelen Eseménnyé a történelemben”
2009-08-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Az idei év kerek évforduló a Rimini Meeting történetében, hiszen 30. alkalommal kerül megrendezésre a Comunione e Liberazione mozgalom által szervezett nemzetközi találkozó. Az idei mottó: „A megismerés mindig egy esemény”.
A Meeting hagyományosan szentmisével kezdődött. Elöljáróban Emilia Guarnieri, a Meeting Alapítvány elnöke felolvasta Tarcisio Bertone bíboros, államtitkár XVI. Benedek pápa nevében a szervezőknek és résztvevőknek küldött üzenetét.
Ebben többek között elhangzott: Az esemény szóval Giussani atya (a Comunione e Liberazione mozgalom alapítója) magát a kereszténység természetét próbálta meg kifejezni. Találkozás, azaz megtapasztalható valóság a megismerés és a közösség által. Az esemény és a találkozás szavak kapcsolatában lehetséges jobban megérteni a Meeting üzenetét. Korunk ismeretelméleti megközelítése felszínre hozta a szubjektum meghatározó szerepét a megismerésben. A tiszta objektivitás pozitivista dogmája megdőlt. A tiszta objektivitás teljes elvontságot eredményez, amely egy elégtelen és irreális ismeretelmélet kifejeződése. A megismerés egy esemény, mert meg-esik, megtörténik, mint egy találkozás a személy és a megismerés tárgya között. A megismerés alanya és tárgya nem két egymástól elszakított létező, hanem két élő valóság, amelyek befolyásolják egymást, amikor kapcsolatba kerülnek. A szeretet a megismerés vágya. A szeretet belső kényszere az, hogy törekszik megismerni, a szeretet tárgyát. A megismeréshez szükséges az alany és a tárgy egyfajta egymásra hangoltsága, az antik empedoklészi axióma szerint: „csak hasonló ismer meg hasonlót”. Nem létezik az ember számára fontosabb megismerés, mint a Teremtőé, a találkozás szóval legtalálóbban leírt megismerés éppen az az alapvető kapcsolat, ami az ember lelke és Isten lelke között megvalósul.
Francesco Lambiasi, Rimini püspöke a mise főcelebránsa szentbeszédében így fogalmazott: „Nem lehet megszokásból, vagy hagyományból keresztények lenni, csak személyes döntés alapján, tudatosan. Ma, mint egykor újra Jézus mellett kell dönteni. Ő személyes választ vár tőlünk az Egyház közösségében, szembe kell mennünk a korunkban uralkodó gondolkodásmóddal. Kezdetben van a szeretet, a szeretetből bizalom fakad, a bizalom által pedig megvalósul a megismerés. Ma gyakran mondják, hogy aki hisz, nem ismeri reálisan a valóságot. Ennek épp az ellenkezője igaz: csak aki Jézus Krisztusban hisz, ismeri a valóságot úgy, amint van. A hit nem ellentéte a megismerésnek, mert Krisztusban ismerjük meg, ahogyan a Végtelen „Esemény”-nyé vált a történelemben.” - mondotta
A mise után a jelenlévők videó-híd segítségével kapcsolódhattak be a Castel Gandolfo-i Úrangyala imádságba. Ennek végén a Szentatya személyesen is köszöntötte a Meeting résztvevőit:
„Szívből jövő üdvözletem mindazoknak, akik ezen a meghatározó eseményen részt vesznek, - mondotta - kívánom, hogy kedvező alkalom legyen megérteni: A megismerés nemcsak egy anyagi jellegű esemény, mert „minden megismerésben és szeretet minden cselekedetében az ember lelke megtapasztal egy „többlet”-et, amely egy ajándékhoz hasonlít, egy olyan méltósághoz, amelyre felemelve érezzük magunkat. (Caritas in Veritate 77.)”
Az olasz televízió (RAI1) élő adásának folytatásában kapcsolták még Riminit, s így a nézőknek lehetőségük nyílt a Meeting hangulatába és lényegi mondanivalójába való rövid betekintésre.
Tienanmen tér: Kína húsz év után. Az első nap délutánján megrázó tanúságtétel hangzott el a kínai származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Harry Wu, a Laogai Kutató Központ alapító-igazgatója részéről. Harry Wu, 1957-ben nyíltan kritizálta a kínai kommunista pártot, amiért az támogatta Magyarország szovjet megszállását. Ezért 1960-ban halálra ítélték. Összesen 19 évet töltött a Laogai börtönrendszer 12 táborában. Wu, aki keresztény hitre tért, egyébként tiszteletbeli magyar állampolgár, a Nagy Imre-emlékplakett és a Szabadság hőse emlékérem birtokosa. Wu beszélt a munkatáborokról, a 20 évvel ezelőtt Tienanmen téri eseményekről, arról hogy Kínában gazdasági értelemben szabadság van, de az emberi jogok és a demokrácia súlyos károkat szenved. Utalt a tibetiek legutóbbi időkig folyó legyilkolására a vallásszabadság teljes hiányára és az erőszakos népességpolitikára. A kérdésre, hogyan volt képes túlélni mindazt, amin keresztülment azt válaszolta: „ezt én is gyakran megkérdezem magamtól. A választ nem tudom, de egyet mondhatok, biztos voltam benne, hogy Isten velem van.

Lehetőség vagy átok? Címmel Mara Carfagna, olasz esélyegyenlőségi miniszter részvételével beszélgettek a munkáról. Többek között elhangzott: a válságból nem lehet törvények és rendeletek által kijutni, csak úgy, ha a munkát, mint a személy hivatását értelmezzük.

Carl Bildt, svéd külügyminiszter, az Európai Unió soros elnöke, és olasz kollegája, Franco Frattini, vezető afrikai politikusokkal ült egy asztalhoz Afrika, az elfelejtett konfliktusok kontinense témában. Az olasz külügyminiszter hangsúlyozta: a mi dolgunk, hogy ne felejtsünk. Afrika jövője Európa jövője. Afrika helyzete jelzi a XXI. század nagy problémáit: a politika, az intézményrendszer és a morál területén. Afrika jövője az ott élők kezében van, de nem hagyhatjuk magukra őket - fogalmazott. Mario Mauro, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke részéről elhangzott: eddig a szolidaritás egy elhibázott felfogása alapján segítettük Afrikát.

Boldog élet - Istennek és a királynak - hétköznapi kaland a paragay-i redukciókban című kiállítás kapcsán került sor nagysikerű találkozóra, amelyen részt vett Aldo Trento, misszionárius, a kiállítás összeállítója, valamint Luis Federico Franco Gómez, Paraguay köztársaságielnök-helyettese. A találkozón hangsúlyt kapott, a szeretet, a kultúra, és az apostoli lelkület egysége, illetve, hogy az igazi misszió a csendből, az alázatból és az engedelmességből születik.

A nyitónap estéjén Oscar Milosz Miguel Mañara című művének bemutatójára került sor. A látványosan megrendezett darab tartalmában és mélységében jól illik a Meeting témájához. A főszereplő egy helyen így fogalmaz: „Igen, jól mondjátok. Nem vagyok az, aki voltam. Jobban látok. És tulajdonképpen nem voltam vak, csak a fény, talán az hiányzott. Mert a külső fény kis dolog, nem az világítja meg az életet. Ti lámpát gyújtottatok a szívemben!”
A www.meetingrimini.tv internetes oldalon 15 találkozó élőben is követhető, a videó-tárban pedig további 49 program időeltolással tekinthető meg.
A Meeting szombatig várja a látogatókat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép