Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Ladik.  Topor Márta
Bethlen Gábor erdélyi fejedelem zászlaja 1617-ből
A Szentatya teljes búcsút engedélyez V. Celesztin pápa születésének 800. évfordulója alkalmából
2009-08-26 Forrás: Vatikáni Rádió
L'Aquila városára az utóbbi időben az április 6-i súlyos abruzzói földrengés miatt figyelt föl a világ. A település híres szülötte a szentéletű V. Celesztin pápa, aki 1294-ben bevezette a "Perdonanza", vagyis a bűnbocsánat intézményét. Pápává koronázása alkalmából ugyanis teljes búcsút engedélyezett mindazok számára, akik aznap felkeresték a Collemaggio-bazilikát.
Későbbi bullájában ezt a búcsút kiterjesztette, hogy koronázása évfordulóján, hagyományosan augusztus 28-án estétől másnap estig a szokásos feltételek mellett minden évben elnyerhető legyen.

Az április 6-i földrengés súlyosan megrongálta a Collemaggio Szűz Mária-bazilikát, amely magában foglalja az építtető V. Celesztin sírját is. Megmenekült azonban a természeti katasztrófától a biztonsági üvegből készült koporsó, továbbá a búcsúról szóló bulla, amelyet a városháza tornyában őriztek.

Idén érthető módon még nagyobb jelentőséget kap a "Perdonanza" ünnepe, egyrészt mivel reményt ad a földrengés sebeiből újjáéledő város lakóinak, másrészt pedig azért, mert idén ünneplik V. Celesztin, vagyis Pietro da Morrone születésének 800. évfordulóját. Ebből az alkalomból az Apostoli Penitenciária XVI. Benedek pápa nevében teljes búcsút engedélyez valamennyi hívő számára, aki a jubileumi év során imádkozik a szent földi maradványai előtt. A Celesztinnek szentelt évet augusztus 28-án este nyitja meg Tarcisio Bertone bíboros államtitkár, és 2010. augusztus 29-ig tart. Ez idő alatt a szent ereklyéit körbehordozzák Abruzzo és Molise egyházmegyéiben.

A Vatikáni Rádió munkatársa Giuseppe Molinari L'Aquilai érsekkel beszélgetett:

Pozitív, hogy idén, a történtek ellenére is megtartjuk a Perdonanza ünnepét, amelyre egyébként 715-ször kerül sor. Természetesen szerényebb, egyszerűbb lesz az ünneplés, de maga Celesztin pápa is erre akarta felhívni a hívek figyelmét: Isten szeretetére és bocsánatára, a kiengesztelődésre, a megtérésre és a békére - magyarázta a L'Aquilai érsek. A tűzoltók és a biztonságiak segítségével hozzáférhetővé vált a bazilika egy része, ahova kis csoportokban lehet majd bejutni a szent kapun keresztül. A szertartásokat azonban a szabadban tartják.

A város lakói számára nagy kitüntetés volt, hogy XVI. Benedek pápa rögtön a földrengés után, április 28-án személyesen is elment hozzájuk, biztatta, bátorította őket. Meghallgatta a szenvedőket, fölkereste a romba dőlt Collemaggio bazilikát és lerótta tiszteletét V. Celesztin pápa urnája előtt is. A jubileumi évet kívánja hangsúlyozni a szent ereklyéinek peregrinatio-ja is, amely végigjárja Abruzzo és Molise egyházmegyéit. A főpásztor reményei szerint kegyelmet, vigaszt nyújt majd a híveknek, fölébreszti a hitet. Felhívás lesz a megtérésre és a kiengesztelődésre.

A földrengés utáni időszakban nagy szükség van ugyanis L'Aquilában a kiengesztelődésre, hiszen fennáll a veszélye a megosztottságnak, a konfliktusoknak. Celesztin üzenete remélhetőleg túllép majd Abruzzo határain és eléri az egész világot, hiszen voltaképpen maga az Evangélium üzenete - mondta még a Vatikáni Rádiónak Giuseppe Molinari L'Aquilai érsek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép