Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta  A Pantheon előtti tér
Szent Julianna
Erdő Péter: Döntő a vallásos nevelés
2009-08-27 Forrás: Evangélikus Egyház
Az emberi értékek válságának korában a vallásos nevelés döntő szerepet játszhat a kultúra megújulásában – mondta Erdő Péter bíboros, prímás szerdán Piliscsabán, az egyházi iskolák oktatásban betöltött szerepéről rendezett konferencián.
Az esztergom-budapesti érsek a tanácskozás megnyitóján hangsúlyozta: az egyház továbbra is fontosnak tartja a fiatalok nevelését, mindent igyekszik megtenni azért, hogy magas szintű oktatásban részesítse őket.

„A katolikus egyház hozzájárulása a neveléshez új és szélesebb távlatot ad az emberi életnek, képessé téve arra, hogy szolidáris és reményekben gazdagabb társadalmat hozzon létre” – közölte Erdő Péter.

A bíboros kifejtette: az ateista diktatúrák – mint a nácizmus és a kommunizmus – törekvései a vallás betiltására súlyos bűncselekményt jelentenek az emberiség ellen. Aki azt állítja, hogy a vallás kizárólag magánügy, téved, mert olyan, mintha azt mondaná, a hitnek a valós életre semmilyen hatása nincsen – tette hozzá, hangsúlyozva: egy ember vallásos meggyőződését az emberi szabadság, méltóság miatt mindenképpen tiszteletben kell tartani.

Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője, a Pedagógiai Intézet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország első iskoláját 1014-ben a Szent Márton-hegyen – a mai Pannonhalmán – az egyház, a bencés rend indította be.

Mint mondta, a templomnak és az iskolának évszázadokon át meghatározó szerepe volt a közösségek életében. A második világháború utáni évekig a hazai iskolák 60 százalékát az egyházak tartották fenn, ám ezeket az intézményeket az 1948-as rendelkezés szerint felszámolták, csupán 10 iskola maradt egyházi kézben. A rendszerváltás eredményeként ma az oktatási intézmények 6-7 százaléka van egyházi kezelésben, ez hozzávetőleg 500 óvodát, általános iskolát és középiskolát jelent – tette hozzá.

Hoffmann Rózsa úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány burkolt egyházellenes politikát folytat. Ezt jelzi – közölte –, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint például 2007-ben 4 milliárd forintot vont el a költségvetés az egyházaknak kötelezően járó iskolai támogatásból, ami nehéz helyzetet teremt az intézményekben. Ugyanakkor az igények növekednek az egyházi oktatás iránt, évről évre magas a túljelentkezések száma – hangsúlyozta a politikus.

Az Egyházi iskolák a köz szolgálatában című konferenciát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara szervezte.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép