Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Jézus kiűzi a kalmárokat a templomból
Eger: Dobó István szobor
Közös lépések a magyarság érdekében - püspöki találkozó Szlovákiában
2009-08-27 Forrás: Református Egyház
A magyarság érdekében megtehető közös lépésekről tárgyalt Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, valamint Fazekas László felvidéki püspök és Fekete Vince felvidéki főgondnok Szlovákiában.
Kedden rimaszombati hivatalában kereste föl Bölcskei Gusztáv püspök a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnökségét. Az egyházi vezetők tanácskozásukon a szlovák kormányzat magyarsággal szemben hozott ellenséges intézkedéseiről és annak hatásáról is tanácskoztak.

Az egyházi vezetők elítélték a Sólyom Lászlóval szembeni augusztus 21-i durva és indokolatlan szlovák fellépést. ( A szlovák hatóságok megtagadták a belépést a köztársasági elnöktől – a szerk.)

Fazekas László püspök, Fekete Vince főgondnok és Bölcskei Gusztáv megvitatták a szlovákiai magyarság érdekében tehető közös lépéseket. A szlovákiai kormányzat akciói félelmet és bizonytalanságot gerjesztenek a felvidéken élő magyarok között, érthetetlen, hogy az Európai Unió egyik tagállamában hogyan születhetnek sorozatosan a kisebbséget korlátozó és ellentéteket szító döntések – fogalmazott Fazekas László püspök. Az egyházi vezetők elkötelezték magukat a megbékélés munkálása mellett, amibe szándékuk szerint bevonnak külföldi egyházakat, egyházi szervezeteket. Megállapodásuk szerint a két egyház együttműködik abban, hogy a szlovák nyelvtörvény szeptember 1-jei életbelépésének hatásait feltérképezzék és esetleges negatív tapasztalataikat megosszák hazai és nemzetközi egyházi és közéleti fórumokon. A tervek szerint a szlovákiai magyarság helyzetével kapcsolatos további egyeztetéseket és a megbékélés munkálásának konkrét útjainak keresését az egységes Magyar Református Egyház keretében, a szeptember végén, a Generális Konvent elnökségi ülésén folytatják.

A képen balról jobbra Fazekas László, Fekete Vince és Bölcskei Gusztáv látható.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép