Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Fábián, Sebestyén napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Kicsilány
Topor Márta:  Fényjáték a bazilikában
Európától kérnek segítséget - levélben fordultak az EP képviselkőkhöz az egyházak
2009-08-31 Forrás: Református Egyház
Érthetetlennek tartja a református és az evangélikus egyház, hogy az Európai Unió belügynek tekinti a szlovák-magyar ellentéteket. Az elmúlt hónapok magyarsággal szembeni legdurvább atrocitásaként értékeli a két egyház mindazt, ami Szlovákiában a magyar nemzetiségű polgárokkal történik.
A két egyház ezért közösen küldött levelet az Európa Parlament magyarországi képviselőinek, amelyben közbenjárásukat kérik és felajánlják segítségüket az ügy rendezéséhez. A szabadság, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szolidaritás és nemzetünk képviselete közös ügyünk, olvasható a levélben. Hangsúlyozzák, hogy az anyanyelv használatának szabadsága a reformáció egyik nagy vívmánya. Az egyházi vezetők személyes találkozót kezdeményeznek az EP képviselőkkel.Magyarországi Református Egyház
Magyarországi Evangélikus Egyház

Tisztelt Európa Parlamenti Képviselők!


Az elmúlt hónapok Magyarországgal és magyarsággal szembeni legdurvább atrocitásaként értékeljük és éljük meg mindazt, ami Szlovákiában a magyar nemzetiségű polgárokkal szemben történik. A szabadság, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szolidaritás és nemzetünk képviselete közös ügyünk. Az anyanyelv használatának szabadsága a reformáció egyik nagy vívmánya. Egyházaink számára tehát kiemelten fontos, hogy vallási közösségeink tagjai anyanyelvükön hallhassák az evangélium üzenetét és mindennapos ügyeiket is anyanyelvükön intézhessék.

Meggyőződésünk, hogy az európai egység ereje a határokon átívelő regionális együttműködésekben rejlik. Megengedhetetlennek tartjuk északi szomszédunk döntését, amellyel augusztus 21-én megtagadták a Magyar Köztársaság Elnökétől a belépést a Szlovák Köztársaság területére, de példátlan volt az is, hogy március 15-én a román légügyi hatóságok visszavonták az elnöki gép leszállási engedélyét. De említhetnénk Malina Hedvig ügyét, vagy a dunaszerdahelyi brutális rendőrattakot is. Az Önök előtt is jól ismert esetek felsorolása sajnos még hosszan folytatható lenne. Ezek az események mind szemben állnak az európai normákkal, és nemcsak nemzetünknek ártanak, hanem az európai közösség szellemiségének, az Európai Unió tekintélyének is.

Mindannyiunk összefogására van szükség ahhoz, hogy a Magyarországról és a magyarságról kialakult kép Európában úgy változzék meg, hogy a szlovákiaihoz hasonló megalázó eseményekre ne kerülhessen sor. Azt tapasztaljuk, hogy nemzetközi tekintélyünk sajnálatos csökkenésével az eddigi, nemzeti közösségünk kollektív jogainak hangsúlyozására törekvő – egyébként jogos – érveléssel, egyre kevésbé tudunk eredményt elérni. Az egyetemes keresztény értékek, az általános felebaráti szeretet jegyében mi is megteszünk mindent annak érdekében, hogy az európai egyházi közösségek, nemzetközi egyházi szervezetek értesüljenek az atrocitásokról, és az ezzel szembeni békességet munkáló törekvéseinkről, közösségeink értékeiről. Kérjük Képviselő Urat, hogy a jövőben is tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Parlament hitelesen értesüljön a mindannyiunkat megalázó történésekről, és bírja rá az Európai Uniót hathatós lépések megtételére. Érthetetlennek tartjuk, hogy az Európai Unió továbbra is a két ország belügyének tekinti ezeket az eseteket. Az emberi, állampolgári jogok általános érvényesülése a világi törvények jegyében ugyanolyan egyetemes ügy, mint amilyen a mi keresztyén hitelveink általános érvényre jutása. Felajánljuk tehát együttműködésünket és segítségünket a közös feladat elvégzéséhez. Egyben – előre egyeztetett időpontban – személyes találkozást is kezdeményezünk a közös gondolkodás megvalósítása érdekében.

Együttműködésében bízva,

Budapest, 2009. augusztus 29.
Üdvözlettel:

Ittzés János Elnök-Püspök, Prőhle Gergely Országos felügyelő,
Dr. Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke,
Dr. Huszár Pál Főgondnok, a Zsinat világi elnöke
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép