Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

XV. Gergely
Jozef-Damiaan De Veuster (1840-1889)
Világörökségi listára kerülhetnek a dunántúli várak és templomok
2008-11-07 Forrás: Evangélikus Egyház
A sokrétű potenciállal rendelkező balatoni térség méltó arra, hogy a világörökség részévé váljon - mondta Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke Siófokon, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén, amelyen ad hoc munkabizottságot alakítottak annak vizsgálatára: jelöljék-e a címre a régiót.
Mezős Tamás a BFT ülésén hangsúlyozta, hogy a Balaton Európa olyan kulturális helyszíne, amely képes és méltó arra, hogy egész évben, és ne csak egy rövid szezonban fogadja a látogatókat. Szólt arról is, szeretné elérni egy olyan európai típusú örökségvédelem meghonosodását, amely nem műtárgyakként kezeli az épületeket, hanem a használatukat tekinti elsődlegesnek. Ez azt is jelenti, hogy szakítva a korábbi hagyományokkal, nemcsak múzeumként, hanem például rendezvények helyszíneként is funkcionál egy-egy védett objektum.

A Balatonnál sok középkori templom található, amely alkalmas rendezvények befogadására, és a térség igen gazdag várhelyekben, amelyek azonban nehezen megközelíthetőek, illetve nem képesek megfelelő szolgáltatásokkal fogadni a turistákat - mutatott rá Mezős Tamás. Hozzátette: pénzt nem ígérhet a műemlékekkel járó feladatokhoz, mert Magyarország - szemben más országokkal - nem nyújt támogatást erre a célra, holott születtek már olyan javaslatok is francia mintára, amelyek megtérülő áfa-kedvezménnyel lehetővé tennék a műemlék-felújítások beindítását a költségvetés terhelése nélkül.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke szerint azért is pusztultak az elmúlt években egyre gyorsabban az értékek, mert eddig zárt világ volt a műemlékvédelem, elutasította a segítő kezeket is. Véleménye szerint a minőségi turizmusért már sokat tett a régió, 27 négycsillagos és egy ötcsillagos szálloda épült az elmúlt években az üdülőövezetben, de nem történt érdemi lépés a középkori értékek, templomok, várromok állagmegóvásáért, felújításáért.

Suchman Tamás, a BFT elnöke arról beszélt, hogy nem csak pénz kérdése az értékek feltárása, kiaknázása. Az ülésen résztvevő polgármesterektől nagyobb odafigyelést kért a műemlékek megőrzésére, hasznosítására. Példaként említette, hogy a kereki várat megfelelő jelzés hiányában alig lehet megtalálni, az pedig szerinte már az ország szégyene, hogy a fenékpusztai ókeresztény bazilika jelenleg nem egy nemzeti és vallási emlékhelyként, hanem a turistabuszok utasainak nyilvános vécéjeként funkcionál.

A BFT tagsága határozott arról: megvizsgálja a kérdést, hogy jelöljék-e világörökségi címre a Balaton-régiót. Erre ad hoc munkabizottságot hozott létre a három tóparti megyét képviselőkből. Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin László az ülésen jelezte: a város képviselőtestülete már korábban döntött arról, hogy településük nem kívánja a világörökség minősítést. Mint mondta, abból is hátrányuk származott, hogy a nemzeti parkhoz tartoznak, és eddig semmiféle tájékoztatást nem kaptak arról, nem járna-e hátrányokkal a világörökségi cím.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép