Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Makkosmária Fogolykiváltó Boldogasszony kegytemplom
Nem tetszik a csomag? Borús hangulat a tőzsdén
2008-11-07 Forrás: Hírszerző
Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter csütrötökön bejelentett pénzügyi csomagja ellenére a tőzsdei befektetőknek egész nap fájt a fejük a globális borútól, ezért nagyot esett a BUX. Időközben az IMF-történet egyre több részlete látott napvilágot, bár még távolról sem az összes. Egyelőre azt gyanítjuk, a bejelentett intézkedések az OTP-t érintik.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 9,58 százalékos zuhanással zárt csütörtökön. A vezető részvények jelentősen veszítettek értékükből az előző napi záráshoz képest.

A Mol árfolyama 12,01 százalékkal 11.390 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára pedig 10,47 százalékkal 3.080 forintra esett. Az árfolyam tíz százalékot meghaladó esése miatt a csütörtöki kereskedés folyamán rövid időre felfüggesztették a Mol és az OTP, valamint számos kisebb forgalmú papír kereskedését is.

A tőzsdei eredmény első látásra meglepő, ugyanis Simor András jegybankelnök és Veres János pénzügyminiszter éppen csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az IMF-megállapodás keretében 600 milliárd forintos pénzügyi támogatási csomagot dolgoz ki a magyar bankok számára.

Egész nap borús volt a hangulat, a bankmentő csomag és a Bank of England, valamint az Európai Központi Bank kamatvágása sem segített - mondta el lapunknak Gerendás János, az AXA-csoport makrogazdasági elemzője. Ismét globális hatásról van szó: amíg Amerikában nem lesz jobb hangulat, addig itt sem lesz pozitívabb a tőzsdeindex - tette hozzá az elemző.

A csomag

A bejelentett pénzügyi csomagból 300 milliárd a bankok tőkejavítását szolgálja, 300 milliárd forint pedig garanciaalapként működik majd. "Azok a legnagyobb bankok részesedhetnek ebből a tőkejavító alapból, amelyek a pénzügyi rendszer szempontjából alapvető fontosságúak, és amelyeknek szavatoló tőkéje meghaladja a 200 milliárd forintot" - mondta el Simor András.

Az állam, amikor befektet ezekbe a bankokba, megfelelő jogosítványokra tesz szert, nem szavazó, osztalékelsőbbségi részvényt szerezve, amely részvények a piaci árakat tükrözik és ellenőrzési jogokra is lehetőséget adnak - mondta a jegybankelnök.

A 300 milliárd forintos garanciaalap célja, hogy a magyar bankok lejáró forrásai helyett új forrásokat - 3 hónap és 5 éves futamidő közötti hitelt és értékpapírt - alacsonyabb költséggel tudjanak bevonni, mivel a forrásbevonás mögött állami garancia áll. A garanciaalapból az a bank részesülhet, amely a tőkejavító alapot már igénybe vette, és az állam a garanciáért megfelelő díjat számít fel.

Irány Európa

A támogatási csomag hátterét megvilágítva az MNB elnöke elmondta: "Azt láttuk, hogy a világ számos országa támogatási csomaggal erősítette meg a bankrendszert, ez történt az amerikai, angol, francia, német, osztrák svéd, olasz bankrendszerrel is" - jelezte Simor.

Két célt szolgáltak ezek a bankokat erősítő csomagok: egyrészt megemelték a bankrendszer tőkeerejét, másrészt garanciát nyújtottak a forrásbevonáshoz. A most ismertetett 600 milliárd forintos csomagra azért van szükség, hogy a magyar bankok ne szenvedjenek versenyhátrányt az európai pénzintézetekkel szemben, és legalább olyan elbírálásban és kedvezményben részesüljenek, mint európai versenytársaik - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Három bank esélyes…

Ma Magyarországon három bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP és a CIB felel meg a bankmentő csomag követelményeinek - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter a parlament költségvetési bizottsága előtt. Hozzátette: e pénzintézeteknek éri el szavatoló tőkéjük a 200 milliárd forintos értékhatárt. A pénzintézetek január 31-ig kérhetnek tőkejuttatást, ám, hogy megkapják-e, azt majd a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium dönti el.

A miniszter leszögezte: ha a bankok megkapják a tőkejuttatást, akkor az állam tulajdonossá válik, a nem szavazó részvényeken túlmenően irányítási jogokat is kap. A tárca által november 10-ig a parlament elé terjesztendő törvénycsomag rögzíti majd, hogy milyen törvényi feltételek mellett kaphatnak a bankok segítséget.

A bizottsági ülés után Veres János újságíróknak azt mondta: a törvénymódosítás és a bankok kérésétől függ majd, hogy egy-egy pénzintézetben milyen mértékű lesz az esetleges állami tulajdon. Az intézkedések átmenti jellegűek - szögezte le a pénzügyminiszter.

…egy nyer

Orosz Dániel, az AXA-csoport Magyarország stratégiai tanácsadója lapunk kérdésére elmondta: a bejelentésekből látható, hogy a csomagot elsősorban a hazai bankokra kalibrálták, elsősorban az OTP-re. A tanácsadó hangsúlyozta: ez nem mentőcsomag, hanem megelőző lépés, amely növelheti a hazai bankok tőkemegfelelési mutatóját, hasonlóan ahhoz, ahogyan más államok is növelték a bankok tőkéjét - fűzte hozzá.

Erre a preventív lépésre nem azért van szükség, mert nagy bajba kerültek a hazai bankok, hanem azért, mert a válság miatt fokozott veszélynek vannak kitéve: több bank jelenti az utóbbi napokban, hogy a hitelfinanszírozás már "sokkal komolyabb kihívásokat jelent számára" - mondta el Orosz Dániel.

Az osztrák hazai bankok külföldi anyabankjai, például az Erste és a Raiffeisen bejelentették, hogy állami segítségért folyamodnak. Emiatt a hazai bankok versenyhátrányba kerülhetnek velük szemben, ezért szerencsés a 600 milliárdos csomag bejelentése - hangsúlyozta az elemző.

Az OTP, amennyiben feltőkésítik, biztonsági tartalékot szerez az esetleges külföldi devizaugrások esetére, melyeknek ki van téve regionális leánybankjai révén. "Erről az esetről még szó sincs, de érdemes lehetőséget biztosítani a bank számára, ha netalán egy pesszimista forgatókönyv bontakozna ki a jövőben" - tette hozzá Orosz Dániel.

A CIB nem kér a juttatásból

A CIB Bank nem tart igényt állami tőkejuttatásra, így nem kér a 600 milliárd forintos bankmentő csomagból - felelte az MTI kérdésére Surányi György. A CIB elnöke számviteli okokkal magyarázta, hogy a pénzügyminiszter a CIB Bankot is a bankmentő csomag lehetséges ügyfelei közé sorolta, mivel a CIB szavatoló tőkéje eléri a 200 milliárd forintot.

A CIB olasz anyabankja, az Intesa Sanpaolo Európa egyik legtőkeerősebb bankja, és mint 100 százalékos tulajdonos teljes felelőséggel a CIB mögött áll - mondta Surányi György. Az elnök hangsúlyozta azt is, hogy a CIB tőkemegfelelési mutatója 10 százalék, a csoport adózott eredménye az első félév végén 20,4 milliárd forint volt, s az év egészére 30 milliárd forintot meghaladó eredmény várható.

Az OTP köszöni szépen

Az OTP Bank a szektor iránti bizalom erősítésére alkalmasnak ítéli a tervezett IMF-bankcsomagot, mivel komoly stabilizáló erőt jelenthet a magyar bankszektor, s így az OTP Bank számára is - áll az intézet közleményében. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az OTP-csoport tőkehelyzete stabil, jövedelmezősége magas, eszközportfóliója jó minőségű, likviditása menedzselhető.

A megvalósítást célzó törvények megszületése és a részletes feltételek áttekintése után a bank igazgatósága mérlegelni fogja a programban való részvétel célszerűségét. Minderről a Bank közgyűlése jogosult dönteni - áll a bank közleményében.

Az MKB-nál egyelőre korainak tartják nyilatkozni, mert nem ismerik a szükséges részleteket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép