Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Máriapócsi katolikus templom
Nem törődnek bele az állami normatív támogatás megvonásába a kárpátaljai egyházi középiskolák
2009-09-11 Forrás: Református Egyház
Az állami normatív támogatás megvonása az egyházi középiskoláktól, amelyet eddig az ott tanuló diákok után kaptak, s amely egy múlt év végi törvénymódosítás következtében szűnt meg ettől a tanévtől, komoly gondot jelent valamennyi érintett oktatási intézmény számára - írja a Kárpátalja című beregszászi hetilap online kiadása.
A kárpátaljai reformátusok által működtetett négy líceum fenntartási költségeinek mintegy 10 százalékát tette ki a múltban a normatív állami támogatás - tudta meg az újság Héder János ungvári református lelkésztől. A Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője szerint a támogatás megvonásával az ukrán állam megmutatta, mennyire nem törődik kisebbségeivel, mennyire nem tartja fontosnak, hogy azok jó polgárai legyenek. Hogy miként pótolható a kieső állami támogatás? "Vesszük a tarisznyát és megyünk koldulni" - jelentette ki Héder János, aki szerint azonban ez nem szokatlan dolog az egyház számára, hiszen például a Trianon utáni csehszlovák érában is kénytelen volt maga fenntartani megmaradt iskoláit. Az állam ma sem igyekszik olyan túlzottan támogatni az egyházi fenntartású iskolákat, jegyzi meg Héder János, hozzátéve, hogy valójában még az állami iskolákban is a szülőkre hárul az iskoláztatás terheinek egy tekintélyes része.

A hetilap érdeklődésére az egyházi vezető kifejtette: az egyházkerület zsinata nem tartaná szerencsésnek azt a szóba került megoldást, hogy a támogatásért cserébe a helyi önkormányzatok váljanak az egyházi iskolák társalapítóivá. "Az iskolák fenntartását kilencven százalékban az egyházkerületi adományokból, alapítványok támogatásából és egyéb nem állami forrásokból támogatjuk. Amennyiben ragaszkodnánk az állam által juttatott 10 százalékhoz, s ennek fejében önkormányzati iskolává keresztelnék át líceumainkat, aligha gyűjtenénk össze a fennmaradó 90 százalékot - magyarázta a főjegyző. - Ezt az államot, amely így semmibe veszi a magyarság jogait, egyetlenegy olyan szervezet sem támogatná, amely fontosnak tartja a magyar oktatás kérdését. Annál is inkább, mivel ez jogilag azt jelentené, hogy bármikor tönkretehetnék az iskolát akár politikai, akár más okokra hivatkozva."
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép