Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Feszület
Mária ábrázolás
"Európa közepén" - P. Federico Lombardi SJ jegyzete
2009-09-14 Forrás: Vatikáni Rádió
Az utolsó simításokat végzik Csehországban XVI. Benedek pápa látogatására készülve. A Szentatya a jövő hétvégén három várost keres föl: Prágát, Brnót és Stará Boleslavot. A pápai útnak szentelte eheti jegyzetét P. Federico Lombardi a Vatikáni Televíziós Központ "Octava Dies" című műsorában.
"Szeptember 26-a és 28-a között Benedek pápa rövid, de intenzív utazást tesz a Cseh Köztársaságban. Európa szívében egy ősi és nagy kultúrájú népet keres föl, amelynek kialakításában a kereszténység meghatározó szerepet játszott. Ezekben a napokban emlékezik az ország a kommunista rezsim bukásának 20. évfordulójára, a demokrácia békés újjászületésére. A mai Cseh Köztársaságban olyannyira elterjedt a szekularizáció, hogy a vallásukat gyakorlók száma kisebbségbe szorult" - sorolja a közép-európai állam jellemzőit P. Lombardi.

"A Szentatya számos erőteljes üzenetet készül intézni a hívőkhöz és a jóakaratú emberekhez. Bátorítása természetesen elsősorban a helyi egyháznak szól: tegyen élő és határozott tanúságot a hitről, árassza maga körül a reményt és a szolidáris szeretetet, főleg a fiatal nemzedékek számára. Emellett az ökumenizmusra buzdít, ami hitelessé teszi és elmélyíti a keresztény hívek hozzájárulását a jövő építéséhez a szekularizált társadalomban. Nagy ívű kulturális és erkölcsi távlatot jelöl meg a pápa, amely lehetővé teszi, hogy az európai egyesülés folyamata ne korlátozódjon pusztán anyagi és gazdasági szempontokra, hanem magában hordozza a közös értékek gazdagságát. Ezek ugyanis szükségesesek ahhoz, hogy biztosítsuk az emberi személy méltóságát.

Szent Vencel vértanú, Csehország védőszentjének ünnepét választották a pápa apostoli útjának időpontjául. Hogy miért? Ennél jobban nem is emlékezhetnénk arra az értékes szolgálatra, amelyet a kereszténység adott és akar ma is adni a cseh nemzet és valamennyi nép reményeihez és legbensőbb identitásához" - zárja jegyzetét P. Federico Lombardi jezsuita.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép