Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Most
Leonardo: Az utolsó vacsora
Szent Bonaventura és az üdvtörténet
2009-09-17 Forrás: Vatikáni Rádió
A 2008-ban, a Herder kiadónál megjelent első kötet a liturgia teológiájáról szóló írásokat gyűjtötte egybe, a mostani pedig az ifjú Ratzinger habilitációs munkáját teszi közkinccsé, mely Szent Bonaventura teológiájával és a kinyilatkoztatással foglalkozik.
(Eredeti címe: Offenbarungsverständnis und Geschichtstheologie Bonaventuras) Szeptember 13-án, vasárnap Castel Gandolfo-ban Gerhard Ludwig Müller regensburgi püspök mutatta be a pápának a kötetet, a kiadványt gondozó Marianne Schlosser professzorasszonnyal, valamint a regensburgi XVI. Benedek Intézet más tagjaival együtt. A Szentatya fivérének, Georg Ratzinger prelátusnak ajánlotta 85. születésnapja alkalmából a művet, amelyet hétfőn mutattak be neki Regensburgban.

XVI. Benedek a kötethez írt előszavában felidézi a mű születésének történetét. Az ötvenes években írt tézisnek a mai modern kiadói igényekhez való igazítását egy bécsi professzornőre, Marianne Schlosser-ra bízta, aki a középkori teológia és azon belül is Szent Bonaventura műveinek elismert szakértője. A középkori teológia, a modern teológiától eltérően nem rendelkezik a kinyilatkoztatásról szóló művekkel. Magát a szót is másként értelmezi, mint ahogy a mai értelemben vett üdvtörténet fogalma sem szerepel még abban a korban - magyarázza a bevezetőben a Szentatya.
A kötet tartalmazza Joseph Ratzingernek a ferences egyházdoktor kinyilatkoztatás fogalmáról, 1953 és 1955 között folytatott kutatásait, melyek most először jelennek meg a nagyközönség előtt. Emellett változatlan formában lát napvilágot a Szent Bonaventura történet-teológiájáról 1959-ben megjelent műve.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép