Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendég



Képek a galériából

Szent István Bazilika kupolája
Pázmány Péter szobor
Erdő Péter felszentelte a Stephanus Könyvesházat
2009-09-17 Forrás: Evangélikus Egyház
A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ez év szeptember 15. és 17. között első alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. A háromnapos rendezvény során országszerte kulturális programok segítik az egyházi kultúra gazdagságának megismerését.
A templomokhoz hasonlóan az egyházmegyei gyűjtemények ingyenes nyitva tartással, különleges kincseik bemutatásával, tárlatvezetéssel várják a látogatókat. Több egyházmegyében szerveznek előadásokat, tanácskozást vallás és kultúra kapcsolatáról, továbbá kiállítások, irodalmi estek, hangversenyek is találhatók a programok között.

A kezdeményezés nem csupán egyszeri rendezvényt, hanem egy átfogó és időben nem elhatárolt feladatsort jelent. Nemzetünk kulturális önazonosságához a sajátosan katolikus kultúra értékei szervesen hozzátartoznak. Európában az a tapasztalat, hogy az egyes nemzeteknek a kulturális infrastruktúráját mindmáig nem kis részben a történelmi egyházak hordozták. Ebben a felelősségben kíván részt venni a Magyar Katolikus Egyház is – fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek a programsorozatot beharangozó sajtótájékoztató során.

Erdő Péter bíboros szerdán felszentelte a Stephanus Könyvesházat. Hazánk legrégibb kiadója, az idén immár 151 esztendős Szent István Társulat új intézménnyel megerősödve folytathatja az igehirdetés missziós parancsát. A Stephanus Könyvesház szeptember 16. óta várja a katolikus, illetve a keresztény irodalom és a teológia kincsestárával az olvasóközönséget a belvárosi Kossuth utca 1. szám alatt.

Végre, hatvan éves rejtőzködés után újra elérte a magyar könyvkiadás legpatinásabb és legkorosabb könyvműhelye, hogy közvetlenül a belváros talán legforgalmasabb, legelegánsabb utcájára nyíló könyvesboltja legyen – mondotta el többek között köszöntésében Rózsa Huba teológiaprofesszor, a Szent István Társulat alelnöke. Az olvasóknak nem kell többé a Szent István Társulat belső udvarban található, otthonos, de zsúfolt helyiségeibe bejönniük, ha együtt akarják megtekinteni a kiadó termésének teljességre törekvő vertikumát.

Veres András megyéspüspök beszédében elmondta: különleges öröm a hívő irodalmárok és olvasók számára, hogy e könyvesház megszentelésével nyithatták meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjai rendezvénysorozatot is. Ezen a katolikus kezdeményezésre létrejött fesztiválon hivatalosan szeptember 15-től 17-ig, de valójában a teljes hétvégére is kiterjedően tartanak könyvbemutatókat, komolyzenei hangversenyeket, előadásokat az ország számos templomában, egyházi művelődési intézményében. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia úgy határozott, hogy ezentúl szeptember közepén évente megrendezik a magyar katolikus napokat. A megyéspüspök szerint nemzeti létünk függ attól, hogy a keresztény gondolkodás mennyire hatja át újra a világot.

A fesztiválon egyházmegyénként számos rendezvény ismerteti meg és mélyíti el a magyarság tudatában keresztény kultúránk ezeréves kincseit, amelyek nemzeti kultúránknak is alapkövei. A Szent István Társulat egyik ünnepi ajándéka, hogy szeptember 22-én jelenik meg XVI. Benedek pápa Caritas in veritae kezdetű, július 7-én nyilvánosságra hozott enciklikájának magyar nyelvű fordítása, amelynek bemutatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia épületében lesz.

Farkas Olivér költő, teológus, a Szent István Társulat igazgatója beszédében köszönetet mondott a Szent István Társulat tagjainak, a keresztény olvasóknak, akiknek irodalomszeretete lehetővé teszi, hogy abban a válságtól terhelt világban, amelyben hatalmas könyváruházak cserélnek gazdát, s mennek tönkre, a teológiával, Isten igéjével és a nemes irodalommal hűségesen sáfárkodó kiadó könyvesboltot nyithat. Köszönet illeti azokat a református, evangélikus, unitárius, baptista, keresztény kiadókat és olvasókat, akik megértették az ökumené lényegét, s 1992 óta részt vesznek a kora nyári Szent István Könyvhét rendezvényein. E 37 kiadó kínálatát is tartalmazza a Stephanus Könyvesház – többek között Mészáros István A Szent István Társulat százötven éve 1848–1998 című könyvét.

Erdő Péter bíboros Isten áldását kérve a megnyitó közönségére, megszentelte a könyvesboltot. A kereszténység megerősödésének, világvallássá fejlődésének egyik fontos stációja volt az evangéliumok írásos rögzítése. A magyarság számára legalább olyan fontos esemény volt, amikor Telegdi Miklós (1535–1586), 1558-tól az esztergomi káptalan nagyszombati jezsuita iskolájának tanára, később bécsi püspök nyomdát vett. Katolikus egyházi és világi tudósok együtt munkálkodnak azért, hogy teljes terjedelmében felkutassák, a világ elé tárják a nagyszombati jezsuiták hatalmas hagyatékát – mondta el többek között Erdő Péter. A Stephanus Könyvesház és a kulturális napok remélhetően szintén fontos mérföldkövet jelenthetnek majd a magyar keresztényég életében.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép