Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Tiziano: Mária gyermekével és Szent Pállal
V. Pál
"A kormány és az egész elit bizalmi tőkéje elszállt"
2008-11-08 Forrás: Hírszerző
Nem foglalkozott a kormánykommunikáció a válsággal, egészen addig, amíg a bulvárhíradásokba is be nem került az ügy, azóta viszont egyelőre jól jött ki a történtekből - mondta lapunknak adott interjújában a Republic Kreatívügynökség vezetője. Barna Tamás szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc hibázott, hogy személyesen jelentette be a megszorításokat.
Többszörösen is szerencsétlenül sült el az MSZP "Beindultunk!" kampánya: nem elég, hogy a plakátok maguk is sok kritikát kaptak, az egész akciót le kellett fújni, mert végül mégsem sikerült megállítani a gazdasági válságot az ország határainál. Mit tehet egy kormány ilyenkor legalább kármentés szinten?

A kormány számára szerintem a kommunikáció volt a legnagyobb kihívás az elmúlt hetekben. Ennek ellenére, amíg az emberek nem kezdték a saját bőrükön érezni a válságot, például a forint bedőlésével, nem sikerült jól kommunikálniuk.

Nem az volt a baj, hogy éppen a kommunikáció maga hiányzott? Amikor már a teljes magyar közgazdász-társadalom kórusban zengte, hogy irreális a 3 százalékos növekedéssel számoló első költségvetési tervezet, akkor a kormány még mindig azt mondta, hogy minket nem érint majd a válság.

A Gyurcsány-kormány egész politikája erősen kommunikáció-fókuszú. A korábbi MSZP vezette kabinetekre sokkal inkább a pragmatizmus volt jellemző, és sokszor okkal hibáztatták őket a gyenge kommunikációért. Most ezt nem lehet mondani, a deficit inkább a teljesítmény-oldalon adódik. A gazdasági lapokat, és egy-két komolyabb médiumot leszámítva, Magyarországon viszonylag későn kezdtek el az egész problémával foglalkozni, a kormány maga is csak akkor állt bele, amikor a bulvárhíradásokba is bekerült a kérdés. A mai magyar kormányt nagyon erősen befolyásolják a bulvármédia felől érkező impulzusok.

És amikor "beleállt", akkor milyen teljesítményt nyújtott a kormánykoalíció?

A kormány eddig jól jött ki a történtekből. A Nemzeti Csúcs kommunikációs szempontból bejött, hiszen sikerült egy asztalhoz ültetni a pártokat, miközben teljesen lekerült a napirendről, hogy menjen-e, vagy maradjon a miniszterelnök.

Egy ilyen helyzetben azért nem könnyű hibázni, a korábban nagyon népszerűtlen Gordon Brownt is elkezdték alkalmasabbnak tartani a britek David Cameronnál a válság kitörése után.

A válság mindig összeránt, ez triviális. Ez is egy külső ellenségkép, olyan veszély, aminek az elhárítása mindennél fontosabb. Ez mindig segíti a hatalmon lévőket.

Még egy ennyire bizalomvesztéses kormány esetében is, mint az őszödi beszéd óta a mostani?

Való igaz, hogy a kormány bizalmi tőkéje ott elszállt, és ez a helyzet azóta sem javult. De ez igaz az egész politikai elit hitelességére is: egyszerűen használhatatlan szinten van. Készítettünk egy felmérést, eszerint magyar politikus egyszerűen nem lehet valamilyen üzenet feladója, mert oly mértékben hiteltelen, hogy ha azt egy miniszter, a miniszterelnök vagy bármely kormánypárti vagy ellenzéki politikus mondja, gyakorlatilag értelmetlenné válik.

Látszik, hogy a Fidesz is visszafogta a retorikáját, hogy most nem szeretnék Gyurcsány Ferenc helyett ők megcsinálni az új megszorításokat. De ha már itt tartunk, a kormányfő véleményem szerint kommunikációs szempontból hibázott, azzal, hogy ő jelentette be az intézkedéseket.

Most Veres-csomagról beszélne a fél ország helyette?

Tizenhárom éve Bokros-csomagról beszélünk, nem? Miközben Horn Gyula megmaradt "jó" miniszterelnöknek. Mindig a pénzügyminiszter a rossz ilyenkor. Sosem a csúcsvezetők jelentenek be ilyen dolgokat, bármennyire karakánnak tűnik is. Most viszont mindenki Gyurcsány arcára emlékszik majd, amikor a jövő évi jövedelemcsökkenésekről beszélünk.

Ráadásul az MSZP két legnagyobb szavazói csoportját érinti első körben a legérzékenyebben a nadrágszíj-meghúzás.

Igen. Gyurcsány Ferenc a roham közepén megfordult, és elkezdte lőni a sajátjait.

A társadalmi reakciók ehhez képest eddig higgadtak.

Talán azért is, mert általános apátia jellemzi Magyarországot. Nagyon nehéz átugrani az ingerküszöböt. Szerintem ma rengeteg dolgot meg lehetne csinálni, ami senkit nem érdekelne.

A válság igazi hatásait azonban fél-háromnegyed év múlva érezzük majd igazán - ezt jósolja mindenki. Egy kormány hogy tudja egy elhúzódó recesszió politikai következményeit tompítani?

A kommunikáció csak addig működik, amíg van alapja, ez meggyőződésem. Most talán azt kellene kommunikálni, hogy nehéz időszak jön, de ezzel párhuzamosan valami víziót is adni a társadalomnak. Az Új Magyarország is erre volt kísérlet, csak ezt nem sikerült elmagyarázni. Én sem tudom, milyen is lenne az a bizonyos "új Magyarország". De most nincs cél, csak mindenki azt látja, hogy egyik recesszióból ki, a másikba be.

Mire gondol?

A hitelességi válságot az is mélyíti, ha olyan beruházások maradnak el, amelyek a kormány víziójáról szóltak volna az országgal kapcsolatban. Például álmodnak egy új kormánynegyedet, majd lefújják. Mára ilyen lett a 4-es metró is, amiről senki nem tudja megmondani, mikor lesz kész, és kis túlzással már elavult is lesz majd addigra.

A mostani válság a kormány hosszú távú kommunikációját is annulálja, hiszen Gyurcsány Ferenc retorikája már 2006 nyarától arra épül, hogy 2006-2007-ben megszorítások lesznek ugyan, de 2008 már a "konszolidáció" éve lesz, és utána meg elindulunk fölfelé. Mivel korrigálhatja most ezt a kormányzati kommunikáció?

Ahogy azt már az előzőekben is mondtam, a kommunikáció legfontosabb alapja a valós teljesítmény. A kormányzati kommunikáció esetében sincs ez másképp. Ha lesznek gazdasági sikerek, akkor lesz is mit kommunikálni.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép