Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Angéla
Topor Márta  Tiberis part
XVI. Benedek búcsúbeszéde a prágai repülőtéren
2009-09-29 Forrás: Vatikáni Rádió
Lezárult a pápa 13. nemzetközi apostoli látogatása. A Szentatya repülőgépe hétfőn előreláthatólag este 8 órakor érkezik meg a római Ciampino repülőtérre, ahonnan a pápa visszatér Castel Gandolfo-i nyári rezidenciájára.
A délelőtt Stará Boleslav-ban bemutatott szentmise után XVI. Benedek a prágai érsekségen együtt ebédelt a cseh püspöki konferencia és a pápai kíséret tagjaival. Ezt követően az apostoli nunciatúrán búcsút vett a szentszéki képviselet személyzetétől és munkatársaitól. A prágai repülőtéren délután negyed 6-kor kezdődött meg a búcsú ceremónia. A köztársasági elnök és felesége néhány percre magánbeszélgetést folytatott a pápával. A katonai tiszteletadást követően felhangzott a cseh és a vatikáni himnusz, majd Václav Klaus államfő búcsúztatta rövid beszéddel a Szentatyát.

XVI. Benedek ezután köszönetet mondott a pápai út szervezésében résztvevő személyeknek. Áttekintette látogatásának legfontosabb állomásait. Különösen meghatónak nevezte a hétfő délelőtti szentmisét Stará Boleslav-ban, a fiatal Vencel herceg vértanú halálának helyszínén. Sírja előtt lerótta kegyeletét szombaton este a csodálatos székesegyházban, amely meghatározza Prága látképét. Vasárnap Morvaországban, ahol Szent Cirill és Metód megkezdte apostoli küldetését a pápa elmélkedett a kereszténység eredetéről a térségben és a szláv területeken. Az egyház ebben az országban valóban áldott a misszionáriusok és vértanúk, valamint a szemlélődő szentek sora révén – állapította meg XVI. Benedek. Kiemelte közülük Prágai Szent Ágnest, akinek szentté avatási szertartása 20 évvel ezelőtt gondviselésszerűen előre jelezte az ország felszabadulását az ateista elnyomás alól.

Ezután a pápa kiemelte vasárnapi találkozóját a keresztény közösségek képviselőivel, akik az ökumenikus párbeszéd fontosságára emlékeztették Csehországban, amely olyan sokat szenvedett a vallási megosztottság következményei miatt a harmincéves háború idején. Sokat elértek már a múlt sebeinek gyógyításában és határozott lépésekre került sor a kiengesztelődés és a Krisztusban való igazi egység felé vezető úton. Ezeken a szilárd alapokon továbbépítkezve az értelmiségnek fontos szerepe van az igazság kompromisszumok nélküli kutatása által. A pápa örömének adott hangot, hogy vasárnap találkozhatott az ország egyetemeinek képviselőivel és, hogy elismerését fejezhette ki nemes hivatásukért, amelynek életüket szentelik.

A Szentatya nagy örömmel találkozott a fiatalokkal és ösztönözte őket arra, hogy építsenek a nemzet múltjának legjobb hagyományaira, különösen a keresztény örökségre. Idézte a Franz Kafka-nak tulajdonított szavakat: „Aki megőrzi a képességet, hogy meglássa a szépet, sosem öregszik meg”. Ha szemünk tárva marad az Isten által teremtett világ szépségére és elménk nyitott az isteni igazság szépségére, akkor valóban reménykedhetünk benne, hogy fiatalok maradunk és egy olyan világot építünk, amely visszatükröz valamit az isteni szépségből. Ezáltal arra ösztönözzük a jövő nemzedékeket, hogy tegyenek hasonlóképpen.

XVI. Benedek beszéde végén ígéretet tett, hogy megemlékezik a cseh népről imáiban, és szívében hordozza őket. A prágai szent gyermek ösztönözze és vezesse a cseh nemzetet! – búcsúzott a pápa a repülőtéren.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép