Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

A kisded (A)
Templom
Fél év alatt épült fel az újszegedi plébánia
2009-09-29 Forrás: Evangélikus Egyház
Szeged – Hat hónap alatt készült el az új plébánia és közösségi ház az újszegedi ligetben a Szent Erzsébet-templom mellett. Kiss Imre plébános pénteken az első éjszakát töltötte az új lelkészlakásban.
A plébánia 100 millió forintból épült fel, amelyet a beruházó Ligetfürdő Kft. finanszírozott.

Első estéjét töltötte Kiss Imre plébános az újszegedi Szent Erzsébet-templom mellett felépített plébánián. A hét közepén még a régi, megszokott helyen, a Ligetfürdő szomszédságában dolgozott Imre atya. Mint mondta: kicsit fáj a szíve, hiszen 78 éves épületet hagytak el. „Nosztalgiázni lehet, de nem érdemes, inkább előre kell nézni és örüljünk a szépnek, a jónak, az újnak” – mondta Kiss Imre.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Ligetfürdő Kft. igényt tartott az 1931-ben épült plébánia-közösségi házra, ezért tárgyalást kezdeményeztek a katolikus egyházzal. A régi épületet 100 millió forintra értékelték, és ezen összegből vállalták az új plébánia megépítését.
„Azért döntöttünk az év elején amellett, hogy elfogadjuk a Ligetfürdő Kft. ajánlatát, mert a szomszédságban működő fürdő az elmúlt években egyre jobban zavarta a lelkipásztori tevékenységet” – nyilatkozta Kiss Imre plébános az új plébánia szép, tágas, 75 négyzetméteres közösségi termében.
A plébánia a régi helyéről a ligetbe mindössze három nap alatt költözött át. Lassan helyére kerülnek a bútorok és a különböző berendezési tárgyak. Imre atya készségesen mutatta be az impozáns, a természetbe és a templom vonalához jól illeszkedő 345 négyzetméteres épületet, amelynek terveit Novák István Ybl-díjas, Prima Primissima díjas építészmérnök elgondolása alapján Novák Péter építészmérnök készített. Az építészek minden egyes négyzetmétert próbáltak kihasználni. A már említett közösségi termen kívül két hittanterem, két iroda, könyvtár, karitász raktár, konyha étkezővel, két lelkészlakás, két vendégszoba és garázs kapott helyet.
„A több helyiség alkalmat ad arra, hogy egy időben több csoportfoglalkozást tarthassunk” – mondta a plébános. Hozzátette: az új épületnek sokkal praktikusabb az elrendezése, mint a réginek. Imre atya a hat hónap alatt elkészült kivitelezéssel elégedett, és már azt tervezi, milyen növényekkel parkosítsák be a templom északi oldala és az új épület nyugati homlokzata övezett kertet.
„A hitoktatásra érkező gyerekek nagyon szeretik, ha szabad levegőn tartjuk a foglalkozásokat, illetve a hittanórák közötti szünetet. Tavasztól késő őszig gyönyörű környezet övezi az új plébániát. Bármely ablakon kinézünk, az újszegedi ligetre látunk. Azért is tervezett minél több ablakot a tervező mérnök, hogy a természettel ilyen formán is meglegyen a kapcsolat” – dicsérte az épület adta lehetőségeket Kiss Imre.
A tervezésnél az is szempont volt, hogy megkönnyítsék a mozgáskorlátozottak templomba és plébániába bejutását. Ezért akadálymentesítették a jövőre 100 éves Szent Erzsébet-templomot és a plébániát is. Ugyanakkor nagy előny, hogy a plébánia épületéből közvetlen átjárást alakítottak ki a sekrestyébe.
„Ez igen kedvező, hiszen ha a liturgikus programot közösségi alkalom követ, akkor nem kell kimenni az utcára, hanem szinte perceken belül folytatódhat az esemény” – fejtette ki a plébános. A hitközség hétfőtől már az új plébánián tartja a hitoktatást és a megszokott közösségi programokat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép