Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Októberi reggel, Topor M.
Mikulás vasúton
A szervadományozás a felebaráti szeretet jele
2008-11-09 Forrás: Magyar Kurír
„A szervkereskedelem gyalázatos dolog, a szervadományozás különleges tanúságtétel a szeretetről” – mondta a Szentatya a Pápai Életvédő Akadémia által szervezett nemzetközi kongresszus 500 résztvevője előtt, akiket november 7-én, pénteken kihallgatáson fogadott.
Mint arról korábban hírt adtunk, a Pápai Életvédő Akadémia, a Katolikus Orvosi Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (FIAC) és a Szervátültetések Országos Olasz Központja nemzetközi konferenciát tartott a szervadományozásról november 6. és 8. között Rómában „Ajándék az életért. Megfontolások a szervadományozásról” címmel. A konferencia célja volt, hogy áttekintést adjon a szervadományozás gyakorlatáról, és megvizsgálja ennek tudományos és orvosi szempontjait, valamint szervezési, jogi és etikai vetületeit. A témáról utoljára 8 évvel ezelőtt tartottak világkongresszust Rómában.

A pápa ezekkal a szavakkal kezdte beszédét: a szervadományozás különleges tanúságtétel a szeretetről. Napjainkban, amikor az önzés legkülönbözőbb formáival találkozunk, az életről való helyes kép kialakításához egyre nélkülözhetetlenebb, hogy az ingyenesség logikájával kezdjünk gondolkozni. A szeretet és az irgalmasság felelőssége arra kötelez, hogy ha igazán meg akarjuk valósítani önmagunkat, életünket adjuk oda másoknak ajándékba.

A Szentatya úgy fogalmazott: az emberi testet nem tekinthetjük tárgynak, máskülönben felülkerekedne a piac logikája. Minden ember teste a lélekkel együtt oszthatatlan egészet alkot, amely Isten képmását hordozza. Ezért elsősorban az emberi méltóságot és az ember személyének egységét kell védelmeznünk. A szervátültetés gyakorlatára nézve ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet donor valaki, ha saját egészségét és önazonosságát ezzel nem sodorja veszélybe. A pápa hozzátette: a szervátültetéssel kapcsolatos visszaéléseknek, valamint a szervkereskedelemnek ártatlan személyek, gyermekek esnek áldozatul. A tudománynak és az orvostársadalomnak vissza kell utasítania és el kell ítélnie ezt az elfogadhatatlan és gyalázatos gyakorlatot. Ugyanez vonatkozik az emberi embriók előállítására és elpusztítására is.

Benedek pápa az agyhalállal kapcsolatban hangsúlyozta: létfontosságú szerveket csak a halál beállta után lehet kivenni. Amikor haldoklók ajánlják fel szervüket, az ő életük tisztelete a legfontosabb szempont.

A pápa beszédének teljes szövege olasz nyelven a Vatikán honlapján olvasható.


Egy transzplantációval kapcsolatos tájékoztatást nyújtó honlap szerint évente 50 ezer szívátültetést, mintegy 100 ezer máj- és közel félmillió veseátültetést végeznek világszerte.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép