Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Árpád-házi királyok családi zászlaja
Szent Krisztina
Egyház és állam – CCEE ülés Párizsban
2009-09-30 Forrás: Magyar Kurír
Egyház és állam, húsz évvel a berlini fal leomlása után címmel tartja soron következő plenáris ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) október 1. és 4. között Párizsban. A tanácskozáson előadást tart Erdő Péter bíboros, a CCEE elnöke.
Az elnök és az elnökség tagjai, – Josip Bozanić bíboros, valamint Jean-Pierre Ricard bíboros, a szervezet alelnökei – október elsején sajtótájékoztatón ismertetik a zártkörű találkozó főbb témáit.

A plenáris ülésen több mint harminc európai ország püspöki konferenciájának képviselői mellett a Vatikán küldötteként jelen lesz Giovanni Battista Re bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa, Dominique Mamberti érsek, a Vatikán államközi kapcsolataiért felelős titkára, André Dupuy érsek, az Európai Unió szentszéki nagykövete és Aldo Giordano prelátus, az Európa Tanács állandó szentszéki megfigyelője.

A találkozó célja, hogy megismertesse azokat a különböző modelleket és jogi megoldásokat, amelyeket az egyes európai államok dolgoztak ki annak érdekében, hogy a katolikus egyháznak törvényes státuszt teremtsenek, szabályozzák az államnak az egyházzal, valamint az egyház főbb pasztorális, szociális és oktatási szervezeteivel való kapcsolatát. A helyzet felmérésére a CCEE tanulmányt készített, amelyben olyan kérdésekre keresték a választ, mint mi a katolikus egyház jogi státusza az európai államokban? Milyen törvényeket vagy egyezményeket szüntettek meg a közelmúltban? Hogyan támogatják az egyes államok az egyház karitatív munkáját (oktatás, betegellátás…)? Milyen hatása van helyi szinten a különböző törvényeknek, szerződéseknek és egyezményeknek az európai intézményekben?

Az ülés második felében áttekintik, milyen feladatokat lát el jelenleg a CCEE az európai egyházban. Szó lesz még Benedek pápa csehországi látogatásáról, a Papság Évéről, az egyház és a szentföldi népek kapcsolatáról, az egyház és a média kapcsolatáról, a gender-elméletről az európai törvényhozás szemszögéből, valamint aktuális bioetikai kérdésekről.

A Tanács ökumenikus munkájának keretében bemutatják a november végén Görögországban megrendezendő II. Ortodox Fórum programját, amelynek középpontjában szintén az egyház és állam kapcsolata áll majd.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép