Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Angyal  liliommal (A)
II. Gyula
A Lateráni bazilika a szeretet temploma
2008-11-10 Forrás: Magyar Kurír
Az Úrangyala-imádság előtti beszédében a Szentatya a Lateráni bazilika felszentelésének ünnepéről beszélt. az Angelus után pedig megemlékezett a 70 évvel ezelőtti „Kristályéjszakáról”.
A Lateráni bazilika a szeretet temploma – fogalmazott Benedek pápa, s minden hívőt arra szólított fel, hogy szeretettel gondozzák templomaikat és istentiszteleti helyeiket, hiszen azoknak értékes vallási és történelmi értékük is van. Az ünnep kapcsán újragondolhatjuk azt, mit jelent Istennek házat építeni – mondta a Szentatya, s így folytatta: Az Egyház ma ünnepli a Lateráni bazilika felszentelésének ünnepét. Ez a székesegyház viseli a „minden templom anyja és feje” címet. Ez az ünnep arra emlékeztet bennünket, hogy maga Isten hívja össze az ő népét és templomát élő kövekből építi fel.

A Lateránnak nevezett területet Konstantin császár ajándékozta a római egyháznak, és felépítette a bazilikát, amely több ízben tűzvész és pusztítás áldozata lett, majd 1726-ban újra felépült. Felszentelésének ünnepét november 9-én üli az egyház.

„Ma van 70 éve az akkori német birodalomban történt szörnyű eseményeknek, amikor zsidó polgárok, intézményeik és istentiszteleti helyeik váltak pusztító és az embereket megvető erőszakos tettek célpontjává. Amikor az áldozatokra emlékezünk, kérjük az Úr segítségét, hogy olyan társadalmat építhessünk, ahol a különböző vallásokhoz és népcsoportokhoz tartozó emberek békében és igazságosságban élhetnek" – mondta a pápa az Úrangyala-imádság után.

A Szentatya a zsidó világgal való mély szolidaritásra és az áldozatokért való imádságra hívott fel. „Ma is fájdalom tölt el az akkori tragikus körülmények között történtek miatt”. Az emlékezés szolgáljon arra, hogy „hasonló szörnyű cselekedetek ne ismétlődhessenek meg”. Valamennyi ember kötelessége, hogy minden szinten fellépjen az antiszemitizmus és a diszkrimináció ellen. Ehhez mindenekelőtt a fiatal generációk tiszteletre és kölcsönös megértésre nevelése szükséges – idézi a pápa szavait a Radio Vatikan.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép