Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Rafaello Santi: Mária mennybemenetele
Lengyel Adrienn Colosseum
Megemlékezés a Kristályéjszaka 70. évfordulójáról
2008-11-10 Forrás: Magyar Kurír
Isten számon tart minden ártatlan emberi szenvedést – mondta Erdő Péter bíboros azon a megemlékezésen, amelyet november 9-én rendeztek a Dohány utcai zsinagóga kertjében lévő ezüstfánál a Kristályéjszaka emlékére.
A Katolikus–Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottsága 20. találkozójának résztvevői a magyar zsidó mártírok emlékművénél, a fémből készült ezüstfánál arra a zsidóság elleni németországi pogromra emlékeztek, amelynek során 1938. november 9-ről 10-re virradó éjjel felgyújtottak és leromboltak 191 zsinagógát, üzleteket fosztogattak és zsidó polgárokat öltek meg.

Az emlékműnél beszédet mondott Erdő Péter bíboros, Mandur László, az országgyűlés alelnöke, Domán István főrabbi és Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete. Jelen volt az ünnepségen Juliusz Janusz, apostoli nuncius, a Vatikán magyarországi nagykövete, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Erdő Péter bíboros beszédében kiemelte: Figyelemmel és szolidáris szeretettel kell élnünk, ha emberséges emberek, ha vallásunkban, világnézetünkben hitelesek akarunk lenni. A szívben lobogó gyűlölettől a porig égett házakig és a mezőkig, amelyeken megsemmisítő táborok és tömegsírok nyomát növi be a fű, Birkenautól Butovóig, a Vajdaságtól Boszniáig rövid az út – figyelmeztetett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép