Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
10 felhasználó online
0 tag, 10 vendégKépek a galériából

Máriapócs
Szent Margit (1242-1270)
Önzetlen segítség - egy célért, sok kézzel a szolnoki Szeretethídon
2009-10-04 Forrás: Református Egyház
Egy célért, sok kézzel – Szeretethíd Szolnokon Cigi- és szemét kommandó, ingyen ölelés, betegek, idősek látogatása, parkok rendbe hozása mind ez egy nap alatt, önkéntesek által; egyszóval Szeretethíd!
Szolnokon mintegy száz fiatal vett részt a Szeretethíd elnevezésű, Református Szeretetszolgálat által életre hívott jótékonysági, önkéntes napon. Többségében középiskolások alkották a csapatokat, de voltak egészen kicsik és középkorú szorgos kezek is. Összesen tizenhárom csoport, nyolc helyszínen összesen tizenegy különböző feladatot hajtott végre.

A csoportok egy része a város két kórházába és három idősek otthonába látogatott el egy rövid műsorral. Egy másik csapat szemét kommandót alkotva szemetet szedett a város egyik lakótelepén. Akik végeztek, cigi kommandót tartottak és ingyen öleléseket „osztogattak”. (A cigi kommandó lényege, hogy egy szál cigiért cserébe a fiatalok egy cukrot adnak azoknak a dohányosoknak, akik így jelképesen leteszik a nikotin rudat. Az ingyen ölelés pedig külföldről származó gondolat – „free hugs” – miszerint egy táblával az utcán ingyen ölelést kínál valaki a járókelőknek, amelyet el lehet fogadni.)

A másik fő vállalkozása a szolnoki tenni akaróknak a Nefag Zrt.-hez tartozó Szolnoki Erdészet területén lévő pihenő övezetek rendbetétele volt. Az egyház kereste a kapcsolatot Horváth Ernővel, az Erdei Művelődési Ház vezetőjével. Eredeti tervek szerint mintegy száz fiatal dolgozott volna ma az erdő területén, de Horváth Ernő nem akart kirakat munkát adni a fiatalok számára, viszont jövőre elképzelhető, hogy egy október végi időpontban lényegesen többen munkálkodjanak az erdőben, hiszen akkor több tennivaló akad majd. „Úgy gondolom, van ebben az egész rendezvényben fantázia” – tette hozzá.

Harminc fiatal szorgoskodott a természetben. Padokat, útjelző táblákat, kukákat csiszoltak – előkészítve a festési munkákat. „Friss tiszta levegő… más ez, mint otthon kockulni” – mondta az egyik dolgozó srác, két csiszoló mozdulat között.„Megmutatjuk, hogy tudunk segíteni. Pénz nélkül is, önzetlenül” – egészítette ki barátját egy másik fiú.

Részt vettek az erdős teendőkben a Kamasz Tanya „lakói” is. A civil szervezetnek szívügye felkarolni a fogyatékkal élő és egészséges gyermekeket, hogy legyen egy hely, ahogy összegyűlhetnek. Örömmel csatlakoztak már a korábbi „72 óra kompromisszumok nélkül” programsorozathoz is, az már természetes volt, hogy a Szeretethídon is részt vesznek. „Nagyon jó, hogy így együtt tudunk dolgozni egészségesek és fogyatékkal élők…” – mondta a Kamasz Tanyások Magdi nénije.

„A fiatalok lelkesek, csinálják a projektjeiket, bízom abban, hogy azon túl, hogy segítettek, ők is épültek, kaptak valamit ezen a napon. Ez egy jó hangulatú, közösségépítő nap. Szeretnénk, hogy érezzék ennek a súlyát, fontosságát: érezzék, hogy jobb adni, mint kapni” – mondta a reformatus.hu portál kérdésére Kozákné Kovács Ildikó. A Szeretethíd Jász-Nagykun-Szolnok megyei koordinátora hozzátette: a Szeretethíd ökumenikus jellegű, sőt, a fiatalok 60%-a nem is tartozik egyik felekezethez sem. „Vannak itt reformátusok, evangélikusok, katolikusok és adventisták is. De fontosnak tartjuk, hogy megszólítsunk olyanokat, akiknek nincs kapcsolatuk az egyházzal; így teljesítünk missziót. Nálunk megvalósult az ökumené, aminek én szívből örülök.”


Délután közösen fogyasztották el a jól megérdemelt ebédet a résztvevők, majd közösségépítő játékokon vettek részt. A nap záró alkalmán élménybeszámolók hangzottak el, áhítatot pedig Végh Miklós, szolnoki református lelkész tartott.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép