Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
7 felhasználó online
0 tag, 7 vendégKépek a galériából

Feszület
Házassági évfordulóra
Bajnaiék egymilliárdos tévedése – a kormány az egyházakat is bizonytalanságban tartja
2009-10-05 Forrás: Evangélikus Egyház
Győr – Érthetetlennek tartják az egyházak, hogyan tévedhetett több mint egymilliárd forintot a kormány a tavalyi normatívával kapcsolatban.
Amíg korábban azt állították, hogy 366 millió forinttal tartoznak az egyházak az államnak, mostanra kiderült, hogy 899 millióval még az állam tartozik a 2008-as költségvetési támogatás terhére. A teljes egyházfinanszírozási rendszerben 2,1 milliárd forinttal lesz kevesebb 2010-ben, mint az idén. Ennek döntő része, több mint 1,3 milliárd az szja-változásnak tudható be, azaz, hogy a kormány a korábbi 1 helyett csupán fél százalékkal egészíti ki jövőre az egyszázalékos felajánlásokat, további mintegy 700 millió forint pedig az egyéb költségvetési támogatások, így a hitoktatás és a kistérségi szolgálatok kompenzálásának csökkentése.

A kormány egy hete még azt állította, hogy a felekezeteknek 366 millió forintos tartozása van, előbb ezt kell rendezniük, s csak utána kerülhet be az egyházi iskolák tanulói után járó kiegészítő támogatás összege a zárszámadási törvénybe. Kiderült, hogy a kormány tévedett, hiszen ami a 2008-as normatívát illeti, még az állam tartozik közel 900 millióval az egyházaknak.

Dékány Ferenc igazgató, Katolikus Iskolai Főhatóság, Győri Egyházmegye:

„Egy vállalkozóval találkozva, vagy egy üzletféllel, akinek szolgáltatok, és egy héten belül a korábban mondott összegnek a milliárdszorosa a különbség az ajánlatok között, akkor én azzal a céggel, társasággal vagy jogi személlyel biztos, hogy soha az életben gazdasági kapcsolatba nem lépek. Itt sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen össze vagyunk zárva ebben a kis országban.”

Többek között a kormány tévedése miatt is aggódnak az egyházi vezetők azon rendeletváltozás miatt, amely a nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók esetében jövőre az évenkénti helyett csak kétévenként tenné kötelezővé az államkincstári ellenőrzéseket.

Ittzés János evangélikus elnök-püspök, Győr:

„Ez a mi oldalunkról nézve bizonytalansági tényező, mert bár szigorúak voltak ezek az ellenőrzések, de adtak egyfajta biztonságot, hiszen, ha valami szándék nélkül becsúszó tévedés történik, és két év után derül ki, akkor sokkal nagyobb nemcsak a visszafizetendő összeg adott esetben, de a kamatokkal terhelt büntetés is.”

Jövőre ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert is. Ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben, az adózók személyi jövedelemadójának 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyszázalékos felajánlásokat. Az egyházaknak azt ígérték, hogy az Állami Számvevőszék kivizsgálja, miért volt annyi rontott felajánlás az utóbbi években.

Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök:

„Ugyanez a számvevőszék vizsgálta korábban a kiegészítő támogatások ügyét is, és megállapította, hogy 2 milliárd 800 millióval még az állam tartozik az egyházaknak. Azóta eltelt másfél év, és nem történt semmi, tehát ez is azt a nagyfokú bizonytalanságot húzza alá, amiben mindnyájan élünk, és csak reménykedünk, hogy ez valamiképp meg fog változni.”

Az egyházak azt is kifogásolják, hogy szociális téren 2010-ben sérül a kormány által hangoztatott szektorsemlegesség, hiszen az egyházi diakónusi szolgáltatásokra jutó finanszírozás 30 százalékkal csökken más ellátások támogatásához képest.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép