Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

II. Gyula
Lengyel Adrienn Colosseum
A pápa megnyitotta az Afrika-szinódust
2009-10-05 Forrás: Magyar Kurír
Október 4-én, vasárnap délelőtt fél 10-kor a Szent Péter-bazilikában ünnepélyes szentmisében nyitotta meg Benedek pápa az Afrikával foglalkozó második püspöki szinódust. A szertartáson 294 püspök és pap koncelebrált a Szentatyával.
Hétfőtől három héten át 244 szinódusi tag, köztük 197 afrikai püspök tanácskozik az egyház kiengesztelődésért, igazságosságért és békéért végzett szolgálatáról a fekete kontinensen.

A szinódus résztvevői a mindenszentek litániája közben vonultak be a Szent Péter-bazilikába. Gregorián kórusművek és hagyományos afrikai énekek váltották egymást. A liturgikus szövegek a latin mellett francia, angol, portugál, valamint szuahéli, lingala és kikongo nyelven hangzottak el.

Homíliájában a pápa leszögezte: Afrika felbecsülhetetlen kincset hordoz az egész emberiség számára. Ez a kincs pedig nem más, mint az Isten iránti mély fogékonyság. Isten abszolút hatalmának elismerése az afrikai kultúra kiemelkedő jellemzője. A kontinens gazdagságát nem pusztán az anyagi erőforrások képezik, amelyek sokszor magukkal hozzák a kizsákmányolást, a konfliktusokat és a korrupciót. Sokkal nagyobb gazdagságot jelent az a lelki és kulturális örökség, amelyre az emberiségnek még nagyobb szüksége van, mint az anyag javakra – idézi a pápát a Vatikáni Rádió.

Szentbeszédében a pápa úgy fogalmazott: a gyarmatosítást politikai szinten sikerült legyőzni, azonban a kontinens kirablása ma is folytatódik. A kolonializmus új formái mellett az „első világ" elárasztja Afrikát lelki szemeteivel: a gyakorlati materializmus, a relativizmus és a nihilizmus már pusztít a kontinensen. Az Afrikát fenyegető másik vírus a vallási fundamentalizmus. Különböző vallási eredetű csoportok terjeszkednek „Isten nevében" Afrikában, azonban a szeretet és a szabadság tisztelete helyett intoleranciát és erőszakot terjesztenek. A Kathpress megjegyzi: egyes Vatikán-szakértők szerint a pápa megállapítása iszlamista és újprotestáns fundamentalista irányzatok képviselőire vonatkozik.

A pápa új lendületet vár az Afrika-szinódus munkájától a kontinens újraevangelizációja terén. Az afrikai egyházban óriási dinamika rejtőzik, s az Evangélium hirdetésével kell a kontinens fejlődését segíteni – hangsúlyozta a pápa. Valamennyi püspöknek, papnak és minden hívőnek hozzá kell járulnia a népek, illetve a vallások közötti kiengesztelődéshez, hiszen csak a béke biztosíthat alapot a valódi fejlődéshez. A keresztények sokat tudnak tenni ezért a családi életben, a munka világában, az oktatás- és az egészségügyben, sőt, a politikában is. A pápa külön hangsúlyt fektetett a házasság és a család védelmére, illetve a gyermekekről való gondoskodásra. A Szentatya megállapította: az evangéliumban a házasság az isteni szeretet, illetve Krisztus és az egyház kapcsolatának „ikonja". Az afrikai kontinens hihetetlen erőt meríthet a keresztény házasságon alapuló családokból.

Az első, Afrikával foglalkozó szinódusra 1994-ben került sor. Ennek 10. évfordulóján II. János Pál pápa szorgalmazta a következő tanácskozás összehívását. Hivatalba lépése után XVI. Benedek folytatta a szinódus előkészítését. A háromhetes összejövetel mottója: Az afrikai egyház a kiengesztelődés, az igazságosság és a béke szolgálatában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép