Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Bánat rózsa
Az indonéziai katolikusok összefogása a szerencsétlenségben - Forró József atya helyszíni tudósítása Dzsakartából a földrengésről
2009-10-06 Forrás: Vatikáni Rádió
Az indonéziai apostoli nunciatúra titkára hétfőn délelőtt tájékoztatta a Vatikáni Rádió hallgatóit a jelenlegi helyzetről: A Richter-skála szerinti 7.6 erősségű földrengés rázta meg az indonéziai Padang városát (Nyugat-Szumátra) a múlt héten szerdán helyi idő szerint délután negyed hat környékén, majd másnap reggel egy 6.8 erősségű Jambi tartományt, szintén Szumátra szigetén.
Ami az áldozatok számát illeti, Indonézia október 4-én, vasárnap délig hivatalosan 611 halálos áldozatot jelentett be, ill. 347 személyt tartott még mindig eltűntként számon, míg az ENSZ adatai szerint a halálos áldozatok száma már meghaladja az ezret, a sebesülteké száma pedig több ezerre tehető.
Az egyházmegye püspöke, Martinus Situmorang (aki egyben az Indonéz Püspöki Konferencia elnöke) úgy tájékoztatta a nunciatúrát, hogy az idő múlásával sajnos egyre kevesebb az esély arra, hogy a romok alatt még találnak túlélőket, bár nagy erővel és szervezetten, külföldi segítséggel folynak a mentési munkálatok. A helyi kórházak is nagyrészt romokban hevernek vagy legalábbis megsérültek, így az áldozatok ellátása is nehézségekbe ütközik. Ami a helyi katolikus közösséget illeti, eddig kb. 30 halálos áldozatról tudnak, a püspök lakhelyén is komoly károk keletkeztek, ill. megsérült a katedrális is. Sajnos a kommunikáció is nehézségekbe ütközik, ezért sem lehet még pontos adatokat tudni.
XVI. Benedek pápa az apostoli nunciuson, Leopoldo Girelli érseken keresztül táviratban fejezte ki részvétét, imádságáról és lelki közelségéről biztosítva az áldozatokat és azok hozzátartozóit, illetve buzdította a mentési munkálatokban résztvevőket. Az október 4-i Úrangyala imádságban szintén megemlékezett Indonéziáról.
Több ország és nemzetközi szervezet azonnal reagált a katasztrófára, anyagi segítséget ill. szakembereket, önkénteseket küldve, beleértve a Katolikus Karitászt is (mind országos, mind nemzetközi szinten). A püspök elmondása szerint jelenleg a legfontosabb az, hogy legyenek szakemberek, akik a mentésben részt vesznek és irányítják a munkálatokat. Biztosítani kell a lakosság elhelyezését, szükség van élelemre, ivóvízre, gyógyszerekre. Sajnos fennáll egy esetleges járvány veszélye az egészségügyi ellátás nehézségei miatt.
Vasárnap dzsakartai templomokban megkezdték a gyűjtést a rászorulók megsegítésére, imádságban megemlékezve az elhunytakról, valamint kérve a Jóisten áldását és segítségét ebben a nehéz helyzetben. A kezdeményezés az indonéziai helyi egyházban tovább folytatódik.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép