Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Útmenti feszület
Topor Márta:  A bazilika
A Congregatio Jesu Rómában ünnepli jubileumát
2009-10-07 Forrás: Magyar Kurír
A Ward Mária által alapított szerzetesrend október 5-én, hétfőn Rómában a Piazza del Popolón nyitotta meg 400 éves jubileumi ünnepségét. Jövő péntekig 39 országból mintegy 1000 rendtag és vendég emlékezik meg a korábban Angolkisasszonyok néven ismert szerzetesrend alapításáról.
A jubileumi rendezvénysorozat nemzetközi zarándoklattal kezdődött, amelynek keretében a napokban több mint 100 nővér és vendég érkezett Rómába valamennyi rendtartományból. A Ward Mária által alapított rend ünnepét nem lehet konkrét dátumhoz kötni, mivel a rend létrejöttében számos különböző lelki tapasztalat játszott szerepet 1609 és 1611 között. A tartományfőnöknő ezért döntött úgy, hogy a jubileumot 2009 és 2011 között tartják. A római ünnepség kiemelkedő pontja lesz a Ward Máriáról tartott szimpózium, valamint a Shaftesbury Choirs koncertje. Részt vesznek a pápai általános kihallgatáson és végiglátogatják azokat a helyszíneket, amelyek Ward Mária életéhez köthetők Rómában.

Magyarországot Barnai Brigitta, Hajdu Dalma, Kaszap Viktória, Knáb Judit, Nobilis Anna, Pájer Andrea és Ticz Zsuzsanna nővérek, valamint a rend által fenntartott iskolák diákjaiból, öregdiákokból és tanárokból álló delegáció képviseli.

Magyar földre még Ward Mária életében Pázmány hívta meg az „angolkisasszonyokat" 1627-ben. Először Pozsonyban, majd Pesten telepedtek le. Jelenleg mintegy 3000 nővér tartozik a Congregatio Jesu rendhez, Magyarországon mintegy 50-en vannak. Rendházaik Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Piliscsabán és Veszprémben találhatók.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép