Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Karácsonyi üdvözlet (A)
Chartres székesegyház (részlet)
Közös nyilatkozat a Romániai Katolikus Püspöki Konferencián
2009-10-08 Forrás: Erdély.ma
Október 5-7-e között zajlott a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciájának őszi ülésszaka Szatmárnémetiben. A tanácskozások végén a Konferencia közleményt és közös nyilatkozatokat fogalmazott meg a hozott döntésekkel kapcsolatban.
A Msgr. Francisco-Javier Lozano apostoli nuncius jelenlétében zajlott gyűlés végeztével a konferencia római és görög-katolikus püspökei közösen emelték fel szavukat a bukaresti Szent József katedrális ügyével kapcsolatban, amelynek rendezése mindmáig várat magára. Mint nyilatkozatukban kiemelik, a kialakult kellemetlen helyzet a gazdasági krízissel párhuzamosan jelen levő morális krízis egyik következménye, amely országunk minden katolikus vallású polgára számára aggodalmat okoz. Kifejezték továbbá véleményüket az ortodox és görög-katolikus egyház közötti konfliktus kapcsán; kiemelték a papság évének fontosságát egyházainkban és a római- illetve görög katolikus példa értékű együttműködéseket ennek kapcsán is.

Nyilatkozatot fogalmaztak meg a közelgő választások kapcsán, melyben kérik a híveket, hogy olyan személyre adják majd szavazatukat, aki elhivatott az emberi méltóság és a család értékeinek megőrzéséért, tiszteli az életet annak fogantatásától természetes befejezéséig, a békét hirdeti és a keresztény értékeket, illetve tiszteli Isten alkotását.

Közleményükben külön is felhívják a figyelmet a krízisét élő családi intézmény megvédéséért, amelytől az Egyház és a társadalom léte is függ, elítélik a genetikai manipulációt, a mesterséges megtermékenyítést ugyanúgy, mint a prostitúció és a drogok legalizálásának fenyegetését.

Külön foglalkoztak az előkészített tanügyi törvénnyel kapcsolatban, amely a vallásórákat is nagyban érinti. Ebben a kontextusban beszéltek a teológia egyetemek integrálásáról az állami egyetemekbe és a világiak teológiai neveléséről, kiemelve a szükségességét egy „Ratio studiorum" megalkotásának
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép