Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Almáshidai fatemplom
Szent Jobb
„Valójában nem csak Afrikáról beszélnek”
2009-10-12 Forrás: Magyar Kurír
Az Afrikával foglalkozó szinódus alatt Erdő Péter a Vatikáni Rádiónak adott interjújában többek között rámutat arra, hogy Afrika számos problémája az egész emberiség problémája is. Válaszaiból egy-egy sajátos afrikai társadalmi társadalmi helyzetet is megismerhetünk.
- Bíboros úr felszólalásában utalt azokra a tényezőkre, amelyek összekapcsolják Afrika és Európa híveit. A kiszolgáltatottságot például mindkét földrész népei átélték. Vajon a kiszolgáltatottság érzése mennyire tűnik el ez Európai Unió közösségében?

- Az biztos, hogy Nyugat-Európában néha beszélnek a két sebességű Európáról. Gyakran nem beszélnek róla, de hiába vagyunk már tagjai az Uniónak, sokan úgy tekintenek ránk, hogy „az újonnan érkezettek”. Létezik tehát a tagországok között némi különbség, és bár ami formálisan ugyanaz, ahol a jogszabályok ugyanazok, a valóságban mindez nem jelenti ugyanazt, ha nem ugyanaz a társadalmi realitás áll mögötte. Ha egy gazdagnak meg egy szegénynek azt mondom, hogy megveheti ugyanazt az ingatlant, akkor nyilván nem ugyanaz a kettőnek a pozíciója. Így van ezzel a kelet-európai régió is: a formálisan egyforma szabályok sem hozzák mindig olyan kedvező helyzetbe, mint azokat, akik erősebb pozícióból indulnak. Emellett hozzátehetjük, hogy a szabályok sem mind ugyanazok, mert a csatlakozás után hosszú évekig vannak olyan átmeneti normák, amelyek bizony egyenlőtlenséget is tartalmaznak. De mi ez ahhoz képest, amiben az afrikai népek szenvednek, mekkora nehézségekkel kell nekik a globalizált világgazdaságban szembenézniük.

Érezhető ezen a szinóduson, hogy az afrikai püspökök pontosan tudják, hogy most nem csak Afrikáról beszélnek. Bár az ő problémáik azon a kontinensen koncentráltabban jelennek meg mint más világrészeken, azok, a globalizáció világában az egész emberiség egyetemes problémái. A korrupciótól kezdve a szervezetlenségig, a már elért kulturális eredményeknek a szétmálásáig, az oktatásnak a hanyatlása, az egészségügyben az anarchia jelei, azután maga az ember, aki mindezen problémák mögött áll és az emberi önzés. Aztán a féktelen hatalomvágy, az ún. politikai barkácsolás, vagyis az, egy-egy népen, országon, ideológiákat próbálnak ki, és az ottani népek szenvednek emiatt. Azt mondják, hogy ez a kísérletezés a legtöbb konfliktus, polgárháború és nyomorúság kiváltó oka. És sok minden van, ami az emberiség életében közös, természetesen a környezetvédelem, illetve a környezet pusztítása, a nagy nemzetközi cégeknek a gátlástalan, természetrabló tevékenysége, ezen kívül a hagyományoknak az eltűnése.

Gondoljuk meg, hogy pl. Angola vagy más hasonló ország népességének több mint fele nagyvárosban él. Elmenekülnek vidékről, ahol bizonytalanabb, nehezebb az élet, beözönlenek a városba, de ezekben az országokban törzsi nyelvek, törzsi szokások vannak, és aki abból kiszakad, gyökértelen ember lesz, és ez értendő az etikai területre is. Tehát erkölcsileg talajt vesztett tömegek gyűlnek föl a nagyvárosokban, akik nagy nehezen megtanulják ott az ország hivatalos nyelvét, mert már a szomszédjukkal sem tudnak a törzsi nyelven érintkezni. Azaz rendkívül bizonytalan egzisztenciális helyzetű tömegek gyűlnek fel egy-egy helyen, és ez is a nyomorúságnak egyik fajtája.
Azután az oktatás. Sok helyről halljuk a panaszt, hogy az államosított iskolák egyre rosszabb minőségben működnek, és amelyeket viszont nagy nehézségek mellett az egyházak, főleg a Katolikus Egyház tartanak fenn, vonzóak lesznek. Több tízezer katolikus iskola, 23 katolikus egyetem van jelenleg Afrikában, és ezek a segítő szeretetnek, az irgalmasságnak a cselekedeteit végzik, amikor a tudatlanokat tanítják. Egyébként egy különleges probléma az egyetemi ifjúság kérdése, hiszen Nyugat-Európában, sőt az arab világban is, vannak afrikaiak számára egyetemi ösztöndíjak. Ezek azonban nincsenek kihasználva azért, mert az adott országban olyanok a jogszabályok, hogy nem adnak kiutazási engedélyt, csak a gazdagok gyerekeinek. Tehát éppen akinek a legnagyobb szüksége lenne rá, hogy a tudás révén kiemelkedjen, azelőtt nem áll nyitva az út.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép