Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Friderika napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Rita
Székesfehérvár: Országalma
Egy domonkos-rendi szerzetes az új szentek között
2009-10-12 Forrás: Vatikáni Rádió
Francisco Coll y Guitart (1812-1875) spanyol domonkos szerzetes pap a Boldogságos Szűz Mária Angyali Üdvözletéről nevezett Domonkos Nővérek Kongregációjának alapítója.
Az egyházellenes törvények korszakában élt, amelyek arra kényszerítették, hogy elhagyja kolostorát. Ez nem akadályozta meg abban, hogy hűséges maradjon fogadalmához, egész életében hirdette az Evangéliumot. De mi is tette szentté a domonkos szerzetest? Szentté avatási ügyének posztulátora, P. Vito Tomás Gómez domonkos válaszolt a Vatikáni Rádió kérdésére.

Az Evangéliumhoz és domonkos-rendi hivatásához való teljes hűsége – mutatott rá Gómez atya. Hivatását titokzatos módon kapta: filozófia hallgató volt a Barcelona tartományhoz tartozó Vic városának szemináriumában, amikor egy ismeretlen odalépett hozzá és azt mondta: „Coll, domonkos szerzetessé kellene válnod”. Sosem gondolt korábban erre a lehetőségre, aztán három évig más sem járt a gondolatai között. Felvételét kérte a gironai domonkos kolostorba, de diakónussá szentelését követően a törvények elűzték onnan. Nemcsak ő, de Spanyolország összes szerzetese megszenvedte a rendi feloszlatás törvényeit. Francisco Coll domonkos hivatását kolostori és szerzetesi öltözet nélkül élte meg, mivel ez is tiltott volt Spanyolországban.

A szerzetes üzenete a mai kor számára az, hogy maradjunk hűségesek az Úrtól kapott hivatásunkhoz. Hozzájárult az evangelizáláshoz a nagyon nehéz körülmények dacára is. Az evangelizáció, a hűség és az egész világra nyitott misszionáriusi elkötelezettség üzenetét közvetíti. Szívén viselte Európa, Amerika, Afrika és Ázsia evangelizálását.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép