Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Izsó napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Találkozás.  si.
Piéta
Név- és hálaadás Őrbottyánban
2009-10-12 Forrás: Református Egyház
Hálaadó ünnepséget tartottak október 10-én Őrbottyánban, a Juhász Zsófia Református Szeretetotthonban. Az intézményben történt felújításokról emlékeztek meg, illetve ez alkalommal kapott nevet a Fiúház: Emmaus Házként fogja szolgálni jövőben a férfiak gondozását.
Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke az I Pt. 2 alapján tartott áhítatában kitért az otthon jelentőségére és elmondta, hogy nem csak egyszerű átalakítás történt az intézményben. „ Krisztus megengedte nekünk, hogy amikor minden leépülésről beszél ebben az országban, Isten elhozta az alkalmas időt arra, hogy itt épülés és építés legyen. Ez jel arra, hogy Istennek mindenkor gondja van az övéire.” A tiszántúli püspök azt kívánta az otthon lakóinak és munkatársainak, hogy érezzék és lássák meg, hogy az újjáépített falban, házban itt lüktet Krisztus életének, halálának és feltámadásának a ritmusa; továbbá arra biztatta a jelenlevőket, hogy: „ti magatok is, mint élő kövek, épüljetek fel lelki házzá”.
A mai nap különleges alkalom a leborulásra, hálaadásra – mondta köszöntőjében Czibere Károly a Szeretetszolgálati Iroda vezetője. Hozzátette: „nem állhatunk meg, nem dőlhetünk hátra. A radiátor, fal, kő – mind halott kövek – tegyük ezeket élő kövekké”.
Mitasz Vince, egy gondozott édesapja tett bizonyságot arról, hogy a 35 év alatt, mióta gyermekük itt él, mennyi külső és belső változást tapasztalt az intézményben. Elmondta milyen sokat jelent az egyre növekvő komfortérzet a lakók számára. Elérzékenyülten köszönte meg az adományozók, gondozók, intézményvezető és imádkozó gyülekezetek támogatását, majd hozzátette : Isten áldja meg mindenki közbenjárását.
A Fiúházat ezen az alkalmon nevezték el Emmaus Háznak, ezért a lakók kedves műsorral készültek, melyben eljátszották az Emmausi tanítványok történtetét.
Több éves imádság, reménykedés után 2009. május 14-e jelentős mérföldkő a Juhász Zsófia Református Szeretetotthon életében. Ez a nap volt az, amikor a felújított korszerű lakószobákban aludtak először lakóink – mondta Naftz Katalin, az intézmény vezetője. „Ezelőtt a hálóhelyiségekben 8-10 férfi aludt együtt, a mellékhelyiségek mellőztek mindenféle intimitást. Az autista lakóink részére nem volt egy kuckó, ahol csak önmaga lehetne, miután köztudottan ők fokozottan igénylik az egyedüllétet, a csendet, nyugalmat. A szinte elviselhetetlen zsúfoltság így szükségszerűen konfliktushoz vezetett. Mostanra elengedhetetlenné vált, hogy felújításra, korszerűsítésre kerüljön az épület. Az uniós források, a fenntartó anyagi támogatása, a gyülekezetek imádsága, támogató szeretete mind-mind hozzásegítette lakóinkat, hogy emberi körülmények között éljék mindennapjaikat, a kerekesszékes lakók lifttel közlekedjenek, önállóan használják a testi higiénés eszközöket. A korszerűsítés során a magánszféra megteremtésével már a beköltözést követően enyhültek a problémák, a feszültségek; a férfi lakók életminősége lényegesen javult, az emberi méltósághoz való joguk immáron nem sérül. A beköltözést követően adódnak nehézségek, azonban az eltelt 4 hónap után már eredményekről is beszélhetünk. Lakóink nyugodtabbak, oldottabbak, lényegesen ritkábban fordulnak elő agresszív megnyilvánulások, amelyek régen sajnos mindennaposak voltak a Fiú-házban” tudtuk meg az intézményvezetőtől.
Vidák László, az intézmény egyik lakója meghatódva mesélte el első élményeit a felújított szobában.
„Amikor 17 éve megépült a Fiúház, nem is mertem álmodni arról, hogy valaha külön szobám lesz, egyedi bútorokkal, és lifttel fogok közlekedni önállóan. Azt kértem az egyik gondozótól, amikor először felébredtem az új szobámban, hogy csípjen meg, mert azt hittem, hogy szállodában vagyok. Ami még jobb, hogy önállóan vagy kicsi segítséggel mindent meg tudok most már oldani. Ez nagyon jó érzés. Én álmomban sem gondoltam, hogy 2009-ben én itt önállóan, tolókocsival, lifttel egyedül közlekedjek. Laci lelkesen mutatta meg minden érdeklődőnek a szobáját és könnyes szemmel köszönte meg mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a változást. Végül boldogan hozzátette: Isten nagyon kegyelmes hozzánk, mert most mindenkinek össze kell húznia a nadrágszíjat, mi pedig kitágítottuk…
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép