Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Betlehem
José de Ribera: A Szent Család
Papok és szerzetesek zarándoklata Máriaradnára
2009-10-12 Forrás: Magyar Kurír
A papság évében Böcskei László nagyváradi megyéspüspök vezetésével 32 nagyváradi egyházmegyés pap és 10 szerzetesnővér vett részt a Temesvári Római Katolikus Püspökség által szervezett zarándoklaton október 10-én.
A lelkinap főpapi szentmisével kezdődött, amelyet Roos Márton temesvári és Böcskei László nagyváradi megyéspüspökök mutattak be; a felajánlásra a temesvári ferences nővérek szerveztek rövid elmélkedést.

A szentmise után Brückner Ákos ciszterci szerzetes a papságról mint szolgálatról elmélkedett. A Presbiterorum Ordinis zsinati dokumentumot és a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmise prefációját elemezve fejtette ki a papság teológiáját, szólva annak prófétai, papi és pásztori dimenziójáról. Külön előadóról gondoskodtak a szervezők a román nyelvet értők és beszélők számára, hisz a magyaron kívül nagy számban voltak jelen más nemzetiségű papok és szerzetesek: románok, németek, szlovákok, horvátok, csehek, bolgárok.

Ebéd után kiscsoportos beszélgetésekre került sor, három kérdés segítségével. Az első kérdés alapján a résztvevők azokat a pillanatokat igyekeztek feleleveníteni, amelyekben megtapasztalhatták, hogy öröm papnak, Krisztus kiválasztottjának lenni. A második kérdés a papság évének hátralévő kilenc hónapját meghatározó programra vonatkozott. A harmadik kérdés kapcsán pedig arra kerestek választ, hogy a papság teológiájának melyik szempontja segít felfrissíteni a papi önazonosságot.

A kiscsoportos beszélgetések után a résztvevők a Lourdes-i barlangtól indulva közös keresztúti ájtatosságon vettek részt. Papok és szerzetesek magyar, román és német nyelven felváltva elmélkedték végig a tizennégy stációt, ami által még jobban belekapcsolódtak Krisztusba, aki megígérte követőinek: „Én veletek vagyok mindennap a világ végezetéig."(Mt 28,20).

A szervezők reményei szerint sikerült hagyományt teremteni, amely a papság éve elmúltával is zarándokútra indítja majd papokat és szerzeteseket Máriaradnára, a papok és szerzetesek Édesanyjához.

A részt vevő papok és szerzetesek közül többen személyesen is megfogalmazták, mit jelent számukra a zarándoklat, a hivatás, a papság éve.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép